Kütahya’da Ergun Çelebi Ve Kütahya Mevleviliği Sempozyumu

Kütahya’da Ergun Çelebi Ve Kütahya Mevleviliği Sempozyumu

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli, 23-25 Ekim 2014 tarihleri arasında ’Ergun Çelebi ve Kütahya Mevleviliği Sempozyumu’ düzenleneceğini bildirdi.
Kemikli, DPÜ İlahiyat Fatültesi’nin organizasyonuyla düzenlenecek olan sempozyuma valilik, belediye, müftülük, Ticaret ve Sanayi Odası ile bazı STK’ların da destek verdiğini kaydetti.
Kütahya’nın Konya’dan sonra Mevleviliğin en önemli merkezlerinden birisi olduğunu belirten Bilal Kemikli, "Kütahya’nın en önemli değerlerinden biri Mevleviliktir. Bunun yeniden hatırlanması, Mevlevi Çelebiliğinin şehir hayatına kazandırılması gerekiyor. Bu gerçekleşirse Kütahya tarihinden güç alır, kalıcı huzura kavuşur. Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Kütahya’nın tarihi ve kültürel dinamiklerini ve medeniyetimizin hafızası olan Kütahya’nın değerlerini bilimsel etkinliklerle tanıtmayı devam ediyor. Ergun Çelebi ve Kütahya Mevleviliği Sempozyumu, 23-25 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Kütahya’nın önemli değerlerinden olan, Kütahya’nın ilk Mevlevi şeyhlerinden biri olan Ergun Çelebi ve Kütahya Mevleviliği’dir.Ergun Çelebi Kütahya doğumludur. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin ikinci göbekten torunudur. Dedesi Germiyanoğlu Süleyman Paşa, Sultan Veled’in kızıyla evlendiğinden Celaleddin Ergun’a da Çelebi unvanı verilmiştir. Konya’da Şems makamında yedi terkli Şemsi taç giyerek hilafet alan Ergun Çelebi, bir süre sonra Kütahya’da İmaduddin Hezar tarafından yaptırılan Mevlevihane’nin ilk Şeyhi olur. Konya’dan sonra Mevleviliğin önemli merkezlerinden biri olan Kütahya’da yaşamış ve burada vefat etmiştir. Ayrıca Dönenler Camii adıyla bilinen yanı başındaki Kütahya Mevlevihanesinin de ilk postnişidir. Ergun Çelebi’nin kabri Dönenler Camii’nin içerisinde ve ziyarete açıktır" diye konuştu.(EFE)