Kütahya’da ’nüfus’ Seferberliği...

Kütahya’da ’nüfus’ Seferberliği...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, Kütahya’nın nüfusundaki azalmanın mali, ekonomik ve siyasi bakımdan çok önemli sonuçları olduğunu belirterek, gerçek nüfus oranının ortayı çıkartılması için mahalle muhtarları, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ile Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan’dan destek istedi.
Kinay, Saraçoğlu, Karaaslan ve merkezdeki 65 mahalle muhtarına birer yazı göndererek, yapılması gereken çalışmaları sıraladı.
Kente gelen öğrencilerin Kütahya’da yaşamalarının teşvik edilmesi gerektiğini dile getiren Hasan Fehmi Kinay, "Kütahya’nın nüfusundaki azalma mali, ekonomik ve siyasi bakımdan çok önemli sonuçlar doğurmaktadır.Birinci olarak yerel yönetimler nüfusa göre İller Bankasından pay almaktadır. Nüfusumuz azaldığında Belediye ve il özel idarenin Merkezi Yönetim Bütçesinden aldığı pay azalmakta bu nedenle yatırımlar olumsuz etkilenmektedir.Diğer taraftan nüfusun azalması özel sektörün yatırım kararlarını da olumsuz etkilemektedir. Örneğin konut sektörü, doğrudan nüfus ve nüfusun gelir düzeyine bağlı olarak hareket etmektedir.İlin kişi başına Yurtiçi Hasıla parametresi doğrudan nüfusa bölündüğü için örneğin toplam gelir artmamasına rağmen, nüfus azalmışsa nispi olarak kişi başına Milli Gelir artacak ve teşvik düzeyi yapay olarak etkilenebilecektir.Son olarak milletvekili dağılımı da doğrudan nüfusa bağlı olarak şekillenmektedir.Bu sonuçlar göstermektedir ki, nüfus sayısı bir ilin gelişimine büyük etkileri olan bir parametredir.İllerin Nüfusunun 2007 ‘den bu yana ADNS (Adrese Dayalı Nüfus Sayımı) yöntemiyle belirlenmesiyle birlikte, büyükşehirler dışında hemen birçok ilin nüfusunda hızlı bir düşüş yaşanmıştır. Bunun en önemli nedeni daha önce başka illerde yaşanmasına rağmen, özellikle beldesiyle sahip olduğu duygusal bağları nedeniyle adresini doğduğu ilde gösteren kişilerin ADNS nedeniyle bu imkanı kaybetmesidir.
2007 sonrası ise Kütahya özelinde her yıl ciddi nüfus hareketleri yaşanmıştır. Özellikle de Merkezi İlçenin 2011 nüfus sayısında erkek nüfusta 25 bin azalma dikkati çekmektedir. TÜİK tarafından da açıklandığı üzere bu tür nüfus dalgalanmalarının nedeni kurumsal nüfus sayım sistemindeki sorundan kaynaklanmaktadır.Yaptığımız tespitlere göre 31 Aralık tarihinde ADNS sonuçları anlık olarak alınabilirken askeri birliklerdeki sayılar Genel Kurmay ya da Milli Savunma Bakanlığı tarafından daha geç tarihlerde bildirilmekte ve bir yıl sayıma dahil edilen askerler ertesi yıl dahil edilemediği için il nüfusu üzerinde önemli değişikliklere neden olmaktadır. TÜİK’in yapılan itirazlar üzerine bu etkiyi azaltacak bazı değişimler yaptığı gözlenmişse de tam olarak askeri nüfusun yansıtıldığı tespit edilememiştir. Ayrıca, TÜİK’in bu yönde doyurucu bir açıklama yapamaması da ayrı bir sorundur. Nüfusun olduğundan daha düşük olmasına neden olan ikinci bir husus da, Dumlupınar Üniversitesi öğrencilerinin birinci ikametgah olarak göstermemeleridir. Esasen bunun takibinin hem üniversite yönetimi, hem de belediyeler tarafından yapılması gerekir.Üçüncü etken doğurganlık hızının Türkiye ortalamasının altında olmasıdır. Kütahya, genel olarak konum itibariyle metropollere çok yakın mesafede yer alması, ulaşım kolaylığı ve ılıman bir iklime sahip olması gibi coğrafi nedenlerle yaşanabilir asude bir şehirdir. Ancak, en büyük sorunu, eğitimli genç nüfusa iş olanaklarının ve hak ettiği ücretin verilmemesidir. Bu nedenle il dışında öğrenim gören Kütahyalıların yeniden Kütahya’ya dönmeleri için cazip iş fırsatlarının oluşturulması gerekmektedir. Hatta Dumlupınar Üniversitesi mezunlarına bu yönde ayrıcalık sağlanarak, başka illerden Kütahya’ya gelen öğrenciler Kütahya’da yaşamaya teşvik edilmelidir. İŞ-KUR, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Kariyer Planlanması yapılarak üniversite mezunlarına cazip iş olanakları sunulması. Kütahya Belediyesi tarafından üniversite öğrencileri ve Kütahyalı hemşerilerimize yönelik ’Birinci Adres Kütahya’ kampanyası düzenlenmelidir.Kütahya Belediyesi tarafından Kütahya’da ikamet ettiğine dair bir kart hazırlanması (Kütahya Kimliği) ve bu kartla bazı avantajların sağlanması. (Mesela her yıl 31 Aralık tarihinde bu karta sahip olanlara çekiliş yapılarak hediye verilebilir.Evlerde kalan üniversite öğrencilerinin birinci ikametgah olarak Kütahya’daki adreslerini gösterme zorunluluğunun olmaması da bu yönde özel bir çalışma yapılması gerektirmektedir" diye konuştu.
Askeri birliklerin bulunduğu iller ile Kütahya’yı kıyaslayan Kinay, "Kütahya merkez ilçede asker nüfusunun yoğun olduğu 20-24 yaş gurubunda erkek nüfus ile kadın nüfus arasındaki fark 260 kişidir. Sayıma, kurumsal yerlerde kalan kışla ve askeri birliklerin dahil edilmediği tahmin edilmektedir" şeklinde konuştu. (EFE)