Kuzey Kore, Malezyalıların ülkeden çıkmasını yasakladı!

Kuzey Kore, Malezyalıların ülkeden çıkmasını yasakladı!

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kardeşi Kim Jong-nam'ın havalimanında suikaste uğramasıyla başlayan olaylar zincirinde, Malezya ve Kuzey Kore ilişkilerinde eşine az rastlanır bir durum ortaya çıktı. Malezya'nın Kuzey Kore büyükelçisini istenmeyen adam ilan etmesine Pyongyang yönetimi ülkedeki Malezyalıların ülkeden ayrılmasını yasaklayarak yanıt verdi.

Kuala Lumpur yönetiminin istenmeyen kişi ilan ettiği Kuzey Kore  Büyükelçisi Kang Chol ülkeden ayrıldı.

Bu gelişmeden dakikalar sonra Pyongyang yönetiminin hamlesi geldi. Pyongyang, Malezya pasaportluların Kuzey Kore'den ayrılmasının yasaklandığını duyurdu.

Malezya Başbakanı Necib Rezak, Kuzey Kore'ye tüm Malezyalıların acilen bırakılması için çağrıda bulundu.

Malezya, Kuzey Kore ile doğrudan ilişkisi olan birkaç ülkeden biri. İki ülkenin vatandaşları, krizden önce vizesiz seyahat edebiliyordu.

Kuzey Koreli ajanlar kaçtı

Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'nda Kim Jong-nam'ın zehirlenen oklar Pyongyang yönetimini gösteriyor. Şimdiye kadar ortaya çıkan çok sayıda kanıt da bunu destekler nitelikte. Malezya, Kuzey Kore büyükelçiliğinde çalışan üst düzey bir diplomatın doğrudan suikastle bağlantısı olduğunu belirtiyor. 

Ayrıca 13 Şubat tarihinde işlenen cinayetten sonra dört Kuzey Kore ajanının Malezya'dan kaçtığı biliniyor.

Buna karşın Pyongyan yönetimi, Kim Jong-nam'a yapılan otopsiyi kabul etmediğini belirterek çıkan sonucu kabul etmemişti. Sınır dışı edilen büyükelçi Kang Chol, Kuala Lumpur yönetimini hedef alan çok sayıda açıklama yapmış ve Malezya'nın Kuzey Kore aleyhine dış güçlerle ittifak yaptığını savunmuştu.

Eski liderin evlilik dışı ilişkisinden doğdu
- Kim Jong-nam, Kuzey Kore'nin eski lideri Kim Jong-il ile Güney Koreli oyuncu Sung Hae-rim'in evlilik dışı ilişkilerinden dünyaya gelmişti.
- Eniştesi öldürüldükten sonra yurt dışına kaçan Kim Jong-nam, Pyongyang yönetimine muhalif isimlerden biriydi. Kuzey Kore'deki rejimi 'şaka gibi' sözleriyle tanımlayan Kim, yönetimin dış dünyaya fıkra gibi geldiğini söylemişti.
- Bir zamanlar ülkenin en önemli ikinci ismi olarak görülen Kim Jong-un'un eniştesi, önce Komünist Parti'den atılmış ardından da idam edilmişti.

En ölümcül zehir VX-Sinir Ajanı

Dünyanın gözünü diktiği suikastin laboratuar sonuçlarına göre ise suikastte kullanılan zehir, VX-Sinir Ajanı olarak bilinen sinir gazı çıktı.

VX Sinir Gazı, kimyasal savaş maddeleri arasında en zehirlisi olarak biliniyor. BBC'ye konuşan silah uzmanı Bruce Bennett, çok az bir miktarın bile ölüm için yeterli olacağını söyledi. Bennett, maddenin hemen sinir sistemine hücum ederek önce titremeye birkaç dakika sonra da ölüme sebebiyet vereceğini belirtti.

Kim Jong-nam'ı öldüren kadınlardan biri suikastten sonra hemen ellerini yıkamaya gitmişti.

Uzun süre kalıyor

VX Sinir Gazı uzun bir süre boyunca ölümcül kalabiliyor. Forensik toksolji uzmanı John Trestrail AP'ye verdiği röportajda, "VX kalıcı bir motor yağı. Orada uzun bir süre boyunca kalacak... Bu da ona temas eden herhangi birinin zehirlenebileceği anlamına geliyor" dedi.

Gazı kullanan suikast timinin gittiği bölgeler ve havaalanı zararlı maddeden arındırılacak.

Kuzey Kore'de VX var mı?

Kuzey Kore, Kimyasal Silahlar Konvansiyonu'nun (CWC) kimyasal silahların üretimi, bulundurulması ve kullanılmasını yasaklayan anlaşmasına imza atmamış altı ülkeden biri.

2001'de başlayan Nükleer Tehdit Girişim (Nuclear Threat Intiative) projesine göre, Kuzey KoreABD ve Rusya'dan sonra en büyük nükleer silah stoğuna sahip.

Güney Kore'nin savunma bakanlığı 2014'te Kuzey Kore'nin 2 bin 500 ila 5000 ton stoğa sahip olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Milli Savunma yetkilileri VX'in stoktaki sinir gazlarından biri olduğunu söylüyor.