Letonya-türkiye İlişkilerine Adana Katkısı

Letonya-türkiye İlişkilerine Adana Katkısı

Letonya’nın Türkiye Büyükelçisi Atis Sjanits ve Letonya Adana Fahri Konsolosu Turan Meriç Ekmekçi, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Büyükelçi Atis Sjanits, Adana’ya ilk defa geldiğini belirterk, "3 yıldır Adana’da Fahri Konsolosluğumuz var. Şu ana kadar bölgeyle çok fazla işbirliğimiz yoktu ve bunu tersine çevirmek, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün de katkılarıyla ilişkileri geliştirmek için buradayız. Adana’da açılan Riga Fotoğraf Sergisi, Riga’nın Avrupa Kültür Başkenti olmasıyla ilgili, özel bir sergi” dedi.
Başkan Sözlü, Letonya Büyükelcisi’nin Adana’da bulunmalarından dolayı büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, “Adana’da Letonya için bir tanıtım günü tertip etmiş olmaları, iki ulusun, iki devletin münasebetlerinin gelişmesine katkı koyacaktır. Özellikle Letonya’nın Avrupa Birliği’nde dönem başkanı olacağı zaman diliminin, Türkiye-AB ilişkileri açısından en verimli dönem olacağını düşünüyoruz. Adana’da bulunduğumuz, görev yaptığımız süre içinde iki ülke ilişkilerinin gelişmesi için var gücümüzle çalışacağımıza şüphe olmasın. Letonya bizim için dost ve samimiyetinden emin olduğumuz bir ülke” diye konuştu.
KUŞBAKIŞI RİGA FOTOĞRAF SERGİSİ
Akşam saatlerinde ise Adana Valisi Mustafa Büyük’ün de katılımıyla, Türkiye-Letonya kültür faaliyetleri kapsamında düzenlenen Kuşbakışı Riga Fotoğraf Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi.
Letonya Adana Fahri Konsolosu Turan Meriç Ekmekçi’nin Riga’yı anlattığı konuşmasının ardından söz alan Başkan Hüseyin Sözlü, serginin, iki ülkenin var olan münasebetlerini daha da geliştirme noktasında ve Büyükelçi nezdinde Adana’yla Letonya arasında bir köprü görevi yapacağını söyledi. Başkan Sözlü, “Üretim yeri ve tescili Adana’ya ait olan ve Riga’ya muhabbetinden Riga markasıyla üretim yapan bir boya fabrikası var. Adana’dan Riga’ya ulaşacak derin muhabbetin somut göstergesi var. İnşallah bu sergiyle birlikte, önümüzdeki dönemde Türkiye-Letonya arasında, Adana üzerinden ilişkilerin geliştirilmesini canı gönülden diliyorum” dedi.
Büyükelçi Sjanits de, 3 yıldır faaliyet gösteren Letonya-Adana Fahri Konsolosluğu’nun, Letonya-Türkiye’nin güneyindeki tek temsilciliği olduğunu kaydederek, sergi ve benzeri etkinlikleri önümüzdeki yıllarda Adana ve çevre illerde artırmayı planladıklarını duyurdu.
Adana Valisi Mustafa Büyük, Letonya’nın 90 yıldır Türkiye’yle ilişkileri bulunan dost bir ülke olduğunu ifade ederek, “Son dönemde en üst düzeyde karşılıklı ziyaretlerin gerçekleştirildiği ve ilişkilerimizin sıfır problemle, mükemmel olduğu bir ülke. Bu sergide iki ülke arasında ilişkilerin gelişimine katkı koyacaktır” diye konuştu.