Liderlere sert eleştiri "siz Charlie değilsiniz"

Liderlere sert eleştiri "siz Charlie değilsiniz"

Geçtiğimiz hafta önce Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’ya gerçekleştirilen terörist saldırı ve ardından bir Musevi marketine düzenlenen rehine baskınını protesto etmek için milyonlarca kişi başkent Paris’te biraraya geldi.
Yürüyüşe, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nin davetiyle birçok devlet ve hükümet başkanı katıldı.

Milyonlarca insanla birlikte “Hepimiz Charlie”yiz mesajı veren liderler, kendi ülkelerinde özgür basına karşı uyguladıkları baskıcı politikaları nedeniyle eleştirildi.

Fransa’da ikisi polis, 15 sivilin ölümüyle sonuçlanan terör saldırılarını protesto eden liderlere, kendi ülkelerinde aldıkları kararların hesabı soruldu.

İşte protestoya katılan bazı liderler ve kendi ülkelerinde basına karşı uyguladıkları baskıcı politikalardan bazıları…



1-İNGİLTERE BAŞBAKANI DAVID CAMERON

İngiltere Başbakanı David Cameron, Edward Snowden’ın 2013′te sızdırdığı belgeleri yayınlayan Guardian gazetesini açıkça tehdit etmişti. Başbakanı’ın tüm uyarılarına rağmen belgeleri yayımlayan Guardian gazetesi editörlerine, Hükümet İletişim
Başkanlığı (GCHQ) teknikerleri tarafından belgelerin yok edilmesi için baskı yapılmıştı.



2-İSRAİL BAŞBAKANI BİNYAMİN NETANYAHU

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya bağlı İsrail Savunma Bakanlığı’nın, Filistinli gazetecileri kasıtlı olarak bir plan çerçevesinde vurduğu ortaya çıkmıştı. Temmuz ayında “Sınır tanımayan muhabirler”in yayınladığı habere göre, 2014′teki Gazze saldırıları sırasında üzerinde basın ibaresi bulunan birçok Filistinli gazeteci bu plan dahilinde öldürüldü.

3-TÜRKİYE BAŞBAKANI AHMET DAVUTOĞLU

2012-13 yılları arasında hapse gönderilen gazeteci sayısında ilk sırayı Türkiye çekiyor. Geçtiğimiz yıl Çin, birinciliği Türkiye’nin elinden alsa da birçok gazetecinin, özellikle 17
Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile ilgili haber yaptığı için görevinden alındığı biliniyor.

4-FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI MAHMUT ABBAS

Filistin televizyonu Al-Quds çalışanlarından Mahmud Hamamreh, Facebook hesabında Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı bir casus rolünde ekran karşısına çıkan aktör Fayez Kazak’a benzettiği için hapse atılmıştı.

5-MALİ CUMHURBAŞKANI İBRAHİM BOUBACAR KEİTA

Fransız gazeteci Dorothée Thiénot, Mali ordusunun şüphelendiği İslamcı militanları infaz ettiğiyle ilgili yaptığı haberi sonrasında, yaşadığı Gao şehrinden sınırdışı edilmişti.

6-ÜRDÜN KRALI II. ABDULLAH

Ürdünlü gazeteci Mudar Zahan, kamusal alanda devleti eleştirdiği için 15 yıl kürek cezasına çarptırılmış, ancak sonrasında sığınma başvurusunu kabul eden İngiltere’ye
yerleşmişti.

7-SLOVENYA BAŞBAKANI MIRO CERAR

Slovenyalı blog yazarı Mitja Kunstelj, kendi bloğunda 2 gazeteciye “iftira attığı” ve “hakaret ettiği” gerekçesiyle 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

8-İRLANDA BAŞBAKANI ENDA KENNY

İrlanda’da dine ve ahlaki değerlere küfretmek cezayı gerektiren bir suç.

9-POLONYA BAŞBAKANI EWA KOPACZ

Geçtiğimiz yıl iki hükümet yetkilisinin gizlice kaydedilmiş ses kayıtlarını yayınlayan Wprost gazetesine, Polonyalı yetkililerce baskın düzenlenmişti.

10-KATAR EMİRİ ŞEYH HAMAD BİN HALİFE EL TANİ

Katarlı şair Muhammed el-Acemi, Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife El Tani’ye bir şiirinde hakaret ettiği gerekçesiyle 2011 yılında ömür boyu hapse mahkum edilmişti. El Acemi’nin cezası daha sonra 15 yıla indirildi.

11-SUUDİ ARABİSTAN FRANSA BÜYÜKELÇİSİ MUHAMMED BİN İSMAİL EL- ŞEYH

Mayıs ayında, İslam’a hakaret ettiği gerekçesiyle Suudi blog yazarı Raif Badawi 10 yıl hapse ve bin kırbaç cezasına mahkum edilmişti. Yürüyüşten sadece 2 gün önce, Arabistan’ın Cidde şehrinde Badawi’ye dayak atıldı.

12-YUNANİSTAN BAŞBAKANI ANTONIS SAMARAS

Yunan foto-muhabiri Tatiana Bolari, geçtiğimiz yıl Atina polisi tarafından feci şekilde dövülmüştü. Sınır tanımayan muhabirler tarafından yayımlanan raporda, Bolari’nin kıyafetlerinden bile donanımının gazeteci olduğunun kolayca anlaşılabileceği belirtiliyor.

13-MISIR DIŞİŞLERİ BAKANI SAMİ ŞÜKRİ

Mısır’da devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile ilgili haber yaptıkları gerekçesiyle, biri 7 yıl diğeri ise 10 yıl hapse mahkum edilen iki El-Cezire muhabirinin yargılaması ise hala sürüyor.

14-RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI SERGEY LAVROV

Rusya, 2013 yılında “LGBT” propagandasını yasaklaması ile biliniyor. Geçtiğimiz yıl ise bir gazeteci, Sibirya’nın bağımsızlığını savunan bir kişiyle röportaj yaptığı için tutuklanmıştı.

15-CEZAYİR DIŞİŞLERİ BAKANI RAMTANE LAMAMRA

Cezayir makamları, hakkında herhangi bir suçlamada bulunmadan Cezayirli radyocu Abdessami Abdelhai’yi 15 aylığına hapse mahkum etti. Abdelhai’nin tutukluluğuna gerekçe olarak bir editörün yurtdışına kaçmasına yardım etmesi gösteriliyor. Abdelhai’nin yardım elini uzattığı editöre ise, Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’nın sağlığını kamusal alanda tartışarak, “ulusal güvenliği tehdit ettiği” gerekçesiyle ceza almıştı.

Protestoların merkezindeki “Je suis Charlie” (Hepimiz Charlie’yiz) sloganı, mizahçılara ya da bir başka deyişle özgür basına kasteden saldırılara karşı bir sembol haline gelmişti.

Fransız İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yürüyüşe 3,7 milyon insanın katıldığı belirtildi. Yürüyüş böylece, Fransa tarihine geçen en büyük protesto yürüyüşü oldu.