Lunaparktaki ölümde ihmaller zinciri

Lunaparktaki ölümde ihmaller zinciri

Hazırlanan bilirkişi raporunda 12 yaşından küçük çocukların bindirilmemesi gereken eğlence aracına bindirilen Kerem'in ölümü ile ilgili ihmaller de bilirkişi raporlarında yeraldı.

İstanbul'dan tatil için Bodrum'a gelen ve 22 Ağustos'ta babası ile Gümbet Mahallesi'ndeki Levent Lunapark'a eğlenmeye giden Kerem Kutlu, 'Adrenalin Max' isimli eğlence aracının emniyet kemerinin açılması ile 5 metre yüksekten düşerek öldü.

Ailenin avukatı, İstanbul Barosu'na kayıtlı İbrahim Sapan aracılığı ile yapılan suç duyurusunun ardından Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı soruşturmada bilirkişi raporu tamamlandı.

Ölüm bile bile geldi


DHA muhbirine açıklama yapan Avukat İbrahim Sapan, raporda Adrenalin Max aletinin periyodik bakım kontrolünün yapılmadığını tespit eden bilirkişinin, bunu kullanan operatör ile teknik sorumlunun eğitimsiz olduğu ve lunaparkta çalışmaları için gerekli yetki belgelerine sahip olmadığını tespit ettiğini belirtti. Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilen raporda küçük çocuğu ölüme götüren ihmaller tek tek sıralandığını belirten Avukat Sapan, şöyle dedi:

"Kutlu'nun bindiği 'Adrenalin Max' aletinde bulunan 30 koltuktan bazılarının arızalı olduğu ve arızaların telle kapatıldığı belirtilen bilirkişi raporunda, eğlence makinelerinin periyodik kontrollerinin yapılmadığı tespit edildi. Adrenalin Max aletinin haftalık bakımının ise meslek lisesinden terk olan Özgür Gül tarafından yapıldığı raporda yeraldı. Operatör Halit Alagöz ile teknik sorumlu Özgür Gül'ün meslek eğitimlerinin olmadığı, yani makinalarda bu görevleri yapabilecek yeterli kişiler olmadığı tespit edildi."

Güvenlik işareti yok

Sapan bilirkişinin lunaparkta yaptığı incelemede makinelerin dikkate değer risk oluşturduğunun da ortaya çıktığını anlattı. Bilirkişi raporunda eğlence aletlerinin kullanım talimatının olmadığı, güvenlik işaretlerinin bulunmadığı, personelin yeterlilik belgesinin olmadığı, çalışanların mevcut riskler ve koruma ilkeleri konusunda bilgilendirilmediğinin altını çizildiğini belirten Avukat Sapan, "Kazada lunaparkın işletme ve sorumlu müdürü Vedat Güzelküçük'ün asli kusurlu olduğu, operatör Halit Alagöz ile teknik sorumlu Özgür Gül'ün tali kusurlu olduğu bilirkişi raporunda belirtildi" dedi.

Kerem'in adına okul yapılacak

Avukat İbrahim Sapan, Kerem Kutlu'nun ihmaller sonucunda hayatını kaybettiğini, birinci derece suçlu olduğunu öne sürdükleri şirket sahibi Celil Levent Altun hakkında yakalanıp tutuklanması için suç duyurusunda bulunduklarını anlatırken şöyle dedi:

"Ancak, halen ifadesi bile alınamadı. Bu şahsın Ankara'da yaptığı Levent Lunapark'ın mühürlendiğini öğrendik. Bu parktaki 'Max Adrenalin' aletinde birden fazla emniyet kemeri bulunuyor. Alete binen kişi kendi isteğiyle emniyet kemerini açmak istese dahi emniyet kemerinin kesinlikle açılmayacağı bilirkişi raporunda belirtilmiştir. Ayrıca bu Adrenalik Max'ta bulunan birçok koltuk emniyet kemeri yerine telle tutturulmuş. Bilirkişi raporuna görede eğlence aletinde bulunan koltukların çoğu arızalı. Lunaparkta hiçbir uyarı levhası bulunmuyor. Her daim lunaparkta bulunması gereken sorumlu işletme müdürü olay günü lunaparkta değil. Operatör ve teknik sorumluların hiçbir eğitim almadıkları da raporda tespit edilmiş. İşin en vahim tarafı ise olay gerçekleştikten sonra lunapark sorumluları aileye bir baş sağlığı bile dilemedi. Bu tespitler ölümün göz göre göre geldiğini ortaya çıkarmıştır. Lunaparklarda benzer ölümlerin bir daha yaşanmaması için sorumluların hak ettikleri cezayı almasını istiyoruz. Bunun maden faciasından farkı yok. 12 yaşından küçüklerin binmemesi gereken ve arızalı bir alete 11 yaşındaki çocuğu bindirip resmen ölüme göndermişler ve halen bir kişi bile tutuklanmazken lunapark çalışmaya devam ediyor. Soruşturmanın devam etmesinin ardından açacağımız maddi ve manevi tazminat davası sonucunda Kerem'in adına bir okul yaptırılarak adını yaşatmak istiyoruz,. Denetimler yapılsaydı Kerem ölmeyecekti umarım bu bir ders olur ve başka çocuklar ölmez."