MACARİSTAN ANAMUHALEFET PARTİSİ LİDERİ GABOR VONA’DAN CHARLİE HEBDO’YA KINAMA:

MACARİSTAN ANAMUHALEFET PARTİSİ LİDERİ GABOR VONA’DAN CHARLİE HEBDO’YA KINAMA:

Macaristan’daki ana muhalefet Jobbik Partisi Genel Başkanı ve Macar-Türk Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eş Başkanı Gabor Vona Budapeşte’de yaptığı açıklamalarda, ‘‘Müslümanlar terörist değildir, hepimiz bir Allah’a inanıyoruz. Müslümanlar bizlerin kardeşidir, Hz Muhammed’in karikatürlerini yapan Fransız dergisini şiddetle kınıyorum’’ ifadelerini kullandı.
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Jobbik Partisi’nin 2014 yılı genel değerlendirme toplantısına katılan parti lideri Gabor Vona, Macaristan’daki siyasi, ekonomi, sosyal ve güvenlik konularının yanı sıra Müslümanlar ve Charlie Hebdo dergisine yönelik bir konuşma gerçekleştirdi. Toplantıya Macaristan’da görev yapan büyükelçiler, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Macaristan Delegesi Suat Karakuş, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Macaristan Başkanı Mehmet İnceoğlu, MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, Türk-Macar Ticaret Odası Genel Sekreteri Mustafa Sezen ve Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Mete olmak üzere çok sayıda kişi katıldı.
Toplantıda konuşma yapan Gabor Vona, Macaristan’ın Sovyetler ‘den sonra istediği sistemi tam olarak belirleyemediğini belirterek, "Komünizm dönemi sonrası kurulan sistemi 25 yıldır Macarlar kabullenemedi. Öyle bir sistem kurulmalı ki bu sistemin kendilerine ait olduğunu hissetmeliler" dedi. Erkeklerin 40 yıl çalıştıktan sonra emekli olabilmeleri için Şubat ayında imza toplayacaklarını söyleyen Vona, ülkede internete erişimin ücretsiz olması için de çalışmalarının olduğunu, partisindeki milletvekillerinin maaşlarını 2015 yılında hayır kurumlarına bağışlamalarını talep ettiklerini dile getirdi. Son günlerde ülkede gündeme gelen göçmen politikası tartışmalarına da değinen Vona, "Macaristan’ın şu an göçmenlerle ilgili herhangi bir problemi yok ama ülkeye mülteci başvuru sayısı korkutucu seviyelere ulaşmıştır" dedi.
“MÜSLÜMANLAR TERÖRİST DEĞİLDİR, HEPİMİZ KARDEŞİZ”
Bütün dinlere ve kültürlere saygı gösterdiğini belirten Vona, "Ama bütün kültürlere ve dinlere bulundukları ülkelerde hayranlık duymak istiyorum, kendi ülkemde değil. Macaristan, Hristiyan bir ülkedir ve Macarlarındır. Hayatım boyunca bunun için mücadele edeceğim" ifadesini kullandı. Vona, partisinin yabancı düşmanı olduğu iddialarına ilişkin, "Herhangi bir dinle problemimiz yok. Sadece terörizm ve önü alınamayan göçmenlikle sorunumuz var" dedi. Jobbik Partisi Genel Başkanı Vona, şunları kaydetti:
"Macar Katolik kilisesinin, İslam ve diğer din temsilcileriyle en iyi irtibatı kurması gerektiğine defalarca değinmiştim. Dünyaya kardeş olduğumuzu ve tek bir Tanrı’ya inandığımızı gösterelim. Din, bizim birlik sebebimiz olması lazım, düşmanlık değil. Asıl faşistler, bir dini aşağılayan dergiyi överek, katillerle kol kola geçip Paris sokaklarında beraber yürüyen ve 2 milyarlık İslam dünyasını ve kardeşlerimizi teröristlerle aynı kefeye koyanlardır. Müslümanlar terörist değildir"
Jobbik Partisi lideri Vona, Ukrayna krizi ile ilgili yaptığı konuşmada, "Ukrayna’da bir iç savaş yok. Amerika-Rusya savaşı var. Bu savaşa Avrupa ve Macaristan’ın müdahil olmaması lazım. Macaristan sadece Ukrayna’da yaşayan Macarların güvenliğini sağlamalıdır. Macaristan’ın NATO üyeliğine rağmen Ukrayna krizindeki duruşu ’askeri tarafsızlık’ olmalıdır" diye konuştu. Konuşmasının sona ermesiyle birlikte salonu dolduran misafirler, Sekel Türkleri Milli Marşını hep biraz ağızdan söyledi.
HZ. MUHAMMED’İN KARİKATÜRLERİNİ YAPANLARI ŞİDDETLE KINIYORUM
Gabor Vona İHA mikrofonuna yaptığı açıklamalarda daha önce yaptığı açıklamalarda Avrupalı Hristiyanların, İslam’ı kendilerine düşman değil müttefik din olarak görmesi gerektiğini söylediğini, bu iki dininin birbirlerine yaklaşan yolu bulmalarının gerektiğini söyleyerek, ‘‘Hristiyanlarla Müslümanları karşı karşıya getirmek isteyenler var. Bu konuda biz Macarlar ve Türkler Allah’tan önemli bir görev aldık. Biz iki kardeş ırkız. Bu iki ırka mensupları bizler Allah’a farklı şekilde inanıyoruz ve tapıyoruz. Bizim dünyaya göstermemiz gerekir ki dinlerimiz bizi düşman değil birbirimize yaklaştırır. Allah’a inanan hiç kimse başkasının düşmanı olamaz’’ diye konuştu.
Hz. Muhammed’in karikatürlerini yayınlayan Charlie Hebdo dergisi hakkında da konuşan Vona, inançla ilgili mizah adı altında yapılan hiçbir şeyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını, bu karikatürleri yapan Fransız dergisine bazı liderlerin destek verdiğini, kendisinin ise şiddetle kınadığını söyleyerek, ‘‘Hiç kimsenin hiçbir kutsal dine hakaret etmesi kabullenemez. Dünya genelinde yaklaşık 2 milyar Müslüman’a büyük saygısızlık yapılmıştır. Terörizm bir hiçtir bu Fransız dergisi de terörizm gibi bir hiçtir’’ dedi. Türk halkına mesaj gönderen Vona, ‘‘Türkler bizim kardeşimizdir. Türklerin tarihte kurduğu 16 devletten ilk 4’ü Hun devletidir. Biz Macarlar ve Türkler, Orta-Asya’dan çıktık. Binlerce sene iç içe yaşadık. Önümüzdeki dönem dünyada çok zor geçecek işte bu dönemde Türkler ve Macarların çok daha bir birine destek vermesi gerekecek. Türk halkına ve Türk devletine derin sevgimi gönderiyorum’’ diye sözlerini tamamladı.
Toplantıya katılan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Macaristan Delegesi Suat Karakuş yaptığı açıklamada, 3 bine yakın Türk vatandaşının yaşadığı Macaristan’da siyasi çevrelerle iyi ilişkiler içinde olduklarını, özellikle Jobbik Partisi’nin ve liderinin Türkleri sevdiğini söyledi. Karakuş, ‘‘Avrupa genelinde 5-6 milyon Türk vatandaşı yaşıyor. Bu nedenle bu gibi organizasyonlara katılmak önemli’’ dedi.
MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, MÜSİAD olarak Jobbik Partisi’nin 2014 yılı değerlendirme toplantısına katıldıklarını belirtti. Başar, ‘‘Macaristan’daki tüm partilere MÜSİAD olarak aynı yakınlıktayız, ancak Jobbik Partisi’nin Müslümanlara ve Türklere kanat açtıkları için bu partiye biraz daha yakınız. Vona’nın verdiği mesajda hem Fransa’nın karikatürlerdeki tutumunu hem de Avrupa’nın İslam’a olan saldırılarını kınadığı için teşekkür ediyoruz’’ diye konuştu.
UETD Macaristan Başkanı Mehmet İnceoğlu ise Jobbik Partisi lideri Gabor Vona’nın bu toplantıda Müslümanları ilgilendiren son derece olumlu mesajlar verdiğini belirtti. İnceoğlu, ‘‘Sayın Vona, özellikle her iki din mensuplarının da tek Allah’a inandıkları, problemlerin tamamen ticari, siyasi ve sosyal kaynaklı olduğu belirtti. Konuşmayı dikkatlice dinledik, çok güzel mesajlar verdi, Jobbik Partisi’nin hükümete geldiğinde söylemlerini uygulaması dileğimizdir’’ açıklamalarını yaptı.