Madencilere kurtarıcı maske

Madencilere kurtarıcı maske

Oksijenli Ferdi Kurtarıcı Maskesi alımı ihalesi, Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafınfan yapılacak. Tekliflerin verileceği en son tarih ise 6 Ağustos 2014 olarak belirlendi. 2 bin adet alınacak olan maskelerin teknik şartnamesinde ise dakikada 35 litrelik soluma ile en az 50 dakika kullanım süresine sahip olması şartı aranıyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun ihtiyacı olarak yer altı kömür madeni ocaklarında Grup 1 metan gazlı ortamlarda çalışan madencilerin, yangın veya infilak sonucu oluşan tehlikeli ortamlardan kaçışları esnasında solunum korunmasında kullanılmak üzere alınacak olan maskelerin Avrupa Birliği direktifine ve EN 13794 standardına uygun olması isteniyor.

Kapalı devre çalışması istenen maskelerin ortam havasından da etkilenmemesi gerektiği bildirildi. Teknik şartnamede ayrıca solunum torbasının en az 6 litre hacminde, üzerinde hava tahliye valfi olan, solunum sırasında kullanıcıya zararı olmayan ve kıvılcım çıkartmayan özellikte çalışması istendi.

Teklifçi firmaların, teçhizatların 5 yıl boyunca sürekli ve düzgün çalışabilmesi için gerekli yedek parça listesi düzenleyebileceği de teknik şartnamede yer aldı.

MASKELERİN YARISI KARADON’A

Alınacak 2 bin adet maskenin, bin adedi Karadon Müessesine dağılımı yapılacak. Kalan bin adet maskenin, 150 adedi Amasra, 500 adedi Kozlu, 100 adedi Üzülmez ve 250 adedi Armutçuk Müesseselerine dağıtımı yapılacak. 17 Mayıs 2010 tarihinde Karadon Müessesesi’nde meydana gelen grizu patlamasında taşeron firmada çalışan 30 maden işçisi hayatını kaybetmişti.