Mahkeme başkanından "cinler, periler yaptı" tepkisi

Mahkeme başkanından "cinler, periler yaptı" tepkisi

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar o  dönemde üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışan Abdullah Sayın, Ahmet  Bostan, İbrahim Çam, Yavuz Selim Söylemez, Emir Şahin, Ahmet Berk Kurtuluş ve  Doç. Dr. Ali Delice, Doç. Dr. Aşkın Şeker, Doç. Dr. Hakan Kaptan, okutman İbrahim  Selçuk Ardıç ve teknisyen Beyza Gürcü ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada yoklama işlemlerinin ardından, mahkemeye gelen evrak okundu.  Okunan evrak arasında 8 sanık hakkında örgütün şifreli mesajlaşma programı olan  "ByLock" tespit ve değerlendirme tutanağı da yer aldı.

Buna ilişkin söz verilen sanıklar, haklarındaki bilgileri reddetti.

Sanıklardan Yavuz Selim Söylemez'e, Mahkeme Heyeti Başkanı Hulusi Pur,  "ByLock"taki kullanıcı adını ve şifresinin, çocuğunun doğum tarihi ve adının olup  olmadığını ve bazı isimleri tanıyıp tanımadığını sordu. Sanık Söylemez'in bunları  bilmediğini ileri sürmesi üzerine, Mahkeme Başkanı Pur, sanığa ne mezunu olduğu  yönünde soru yöneltti. Söylemez'in ''iletişim'' demesi üzerine, Başkan Pur,  ''Valla böyle iletişim kuruyorsan toplumun vay haline.'' dedi. Başkan Pur,  ''Herhalde bunları cinler, perileryaptı. Onların garezi var sana, zaten onlar  yazıyor.'' diyerek, sanığa tepki gösterdi.

Kürsüye çağrılan sanık Abdullah Sayın'a da mahkeme başkanı  "ByLock"taki kullanıcı adının ''Cemil'' olup olmadığını ve şifresini sordu. Sanık  Sayın ise programı ve öyle bir ismi kullanmadığını iddia etti. Başkan Pur'un  ''Seni diğer ByLock kullanıcıları 'Cemil Bey' diye kaydetmiş. Şifren de  'Cemil....' olarak gözüküyor. Gruptaki şahısları tanıyor musun? Herhangi bir kod  adı kullanıyor musun?'' sorusu üzerine, Sayın söz konusu şahısları tanımadığını  ve bir kod adı da kullanmadığını öne sürdü.

Mahkeme Başkanı Pur, diğer 5 sanığı da kürsüye çağırarak, kullanıcı  adlarını ve "ByLock"ta kurulan gruptaki isimleri, bazı mesaj içeriklerini sordu.  Sanıklar da söz konusu tutanağı kabul etmeyerek, suçlamaları reddetti.

Mahkeme Başkanı Pur, bu sanıklara hitaben ''Ya sizde hafıza kaybı var,  ya ben de... Sizin savunmalarınızı çözsem ordinaryüs profesör olurdum zaten.''  diyerek tepkisini dile getirdi.

Duruşmada daha sonra sanık avukatlarının, tahliye ve diğer talepleri  dinlenildi.

Taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Beyza  Gürcü ve Ali Delice'nin tahliyesine, diğer 9 sanığın ise tutukluluk halinin  devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Bu arada, Mahkeme Başkanı Pur, sanıklardan Beyza Gür'ün çocuğu  nedeniyle tahliye edildiğini belirtti.

Davanın geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca  hazırlanan iddianamede, Marmara Üniversitesi Rektörlüğünce, FETÖ'nün 15 Temmuz  darbe girişiminin ardından yürütülen çalışmalar neticesinde, örgütle bağı,  iltisakı veya irtibatı mevcut ya da anılan örgüte destek veya müzahereti olduğu  şüphesi bulunan personellere ait liste tanzim edilerek Başsavcılığa gönderildiği  belirtiliyor.

Sanıkların eylemlerinin tek tek sıralandığı iddianamede, sanıklar  hakkındaki "ByLock, Bank Asya hesap hareketleri ve Digitürk'ten ayrılma (örgüt  talimatı üzerine)'' ve sosyal medya paylaşımları ile elde edilen diğer delillere  yer veriliyor.

Sanıkların Kanun Hükmünde Kararname ile meslekten ihraç edildiği  vurgulanan iddianamede, "ByLock" isimli programı kullanmaları, örgütünün çağrısı  üzerine Bank Asya'da ya yeni hesap açıp ya da açılmış hesaplara para  yatırmaları, Digitürk platformundan çıkmaları ile tüm deliller ışığında  sanıkların "FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi" olduğuna ilişkin yeterli  şüphenin ve delilin bulunduğu belirtilerek, sanıkların "silahlı terör örgütüne  üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları  talep ediliyor.

Mütalaa

Davanın geçen kasım ayında yapılan celsesinde mütalaasını sunan  Cumhuriyet Savcısı Halil İbrahim Kuş, 11 sanığın FETÖ/PDY'nin talimatıyla ve  gizliliği sağlamak için "ByLock" kullanıcısı olduğu belirterek, bazı sanıkların  örgütün çağrısı üzerine Bank Asya'ya yeni hesap açtığı, bazılarının da önceden  açılmış hesaplarına para yatırdıkları ve Digitürk üyeliklerini sonlandırdıklarını  aktarmıştı.

Savcı mütalaasında tutuklu 11 sanığın, "silahlı terör örgütüne üye  olmak" suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapisle cezalandırılmasını, 4  sanık yönünden ise dosyanın ayrılmasını talep etmişti.

Davaya bakan mahkeme heyeti de tutuksuz 4 sanığın dosyasının  ayrılmasına karar vererek, 11 sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetmişti.