Mal varlığı tapuda saklanıyor

Mal varlığı tapuda saklanıyor

Osmanlı padişahlarından Sultan  2. Abdülhamid'in 1869-1908 yıllarına ait, Anadolu, Ortadoğu, Balkanlar ve  Trakya'daki mal varlığına ilişkin 7 bin 756 taşınmazının tapu kayıtları, Tapu ve  Kadastro Genel Müdürlüğü arşivinde saklanıyor.
    Sultan 2. Abdülhamid'in çeşitli ülkelerde yaşayan torunlarının açtığı  miras davalarıyla zaman zaman tartışılan mal varlığına ilişkin Çevre ve  Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivlerinde  ayrıntılı kayıtlar yer alıyor.
    Arşiv Daire Başkanı Zeynel Abidin Türkoğlu,  AA muhabirine yaptığı  açıklamada arşivlerinde Sultan 2. Abdülhamid'in şahsi mal varlığına ilişkin 3  tapu kayıt defteri bulunduğunu söyledi.
    Türkoğlu, "Elimizdeki 3 defterde Sultan 2. Abdülhamid'e ait 1869-1908  yıllarına ait Anadolu, Ortadoğu, Balkanlar ve Trakya'da aktif ve pasif olarak  toplam 7 bin 756 taşınmazın tapu kaydı bulunuyor. 2. Abdülhamid'e ait kayıtlar  içinde tarla, bağ, bahçe, mera, koru, çiftlik, konak, hane, değirmen, maden,  zeytinlik, kahvehane ve dükkan gibi birçok taşınmaz yer alıyor." dedi.
    Sultan 2. Abdülhamid'in ölümünün ardından bazı taşınmazların hazineye  aktarıldığını belirten Türkoğlu, özellikle çiftlik ve emlaka ilişkin kayıtlarda  sayı belirtilmediği için miktarın net olarak bilinemediğini ifade etti.
    - Türkiye'de 2 bin 369 taşınmaz
    Abdülhamid'in Anadolu'da 2 bin 369 taşınmaz kaydı bulunduğunu  vurgulayan Türkoğlu, "Bunlar İstanbul, İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ,  adıyaman, Denizli, Sakarya, Giresun, Aydın, Sivas, Eskişehir, Bursa, Kocaeli,  Burdur, Manisa, Kırklareli ve Edirne illerinde yer alıyor. Bu taşınmazların bir  milyon 256 bin 947 dekarı halen 2. Abdülhamid'in üzerinde kayıtlı bulunuyor. 391  bin 573 dekarı Hazine'ye, 8 bin 627 dekarı da şahıslar adına geçmiş gözüküyor."  diye konuştu.
    Türkoğlu Sultan 2. Abdülhamid'in Balkanlar'da da 2 bin 843'ü  Yunanistan, bin 424'ü Arnavutluk, 8'i Bulgaristan, 5'i Makedonya'da olmak üzere 4  bin 280 taşınmaz kaydı olduğunu vurgulayarak, bunların da 220 bin 23 dekarının  halen Abdülhamid'in üzerinde, 560 bin 231 dekarının Hazine'ye, bin 328 dekarının  da şahıslar adına geçtiğini bildirdi.
    Sultan 2. Abdülhamid'in Ortadoğu'daki mal varlıklarına ilişkin olarak,  defterlerde Suriye'de 390, Lübnan'da 333, Filistin'de 223, Irak'ta 83,  arabistan'da 60, İsrail'de 10, Libya'da da 8 olmak üzere toplam bin 107 kaydın  bulunduğunu dile getiren Türkoğlu, "Bu kayıtlardan 3 milyon 482 bin 106 dekarı  halen 2. Abdülhamid adına kayıtlı durmakta olup, bir milyon 528 bin 395 dekarı  Hazineye, 7 bin 178 dekarı da şahıslar adına geçmiştir." ifadelerini kullandı.
    Türkoğlu, kayıtların yer aldığı defterlerin diğer tarihi evraklarda  olduğu gibi özenle, kontrollerinin yapılarak, uygun koşullarda saklandığını  kaydetti.
    - "Mirasçılarından arayan olmadı"
    Sultan 2. Abdülhamid'e ait taşınmazların bazılarının 1908'den sonra  devlet hazinesine geçtiğini vurgulayarak, "Yurt dışındaki taşınmazların mevcut  durumuyla ilgili de herhangi bir bilgimiz yok. Bu zaten uluslararası hukuku  ilgilendiren bir konu. Biz sadece bu kayıtların muhafazası noktasında  çalışıyoruz. İlgililerine bu çalışmaları sunuyoruz. Abdülhamid'in mirasçılarından  ise şu ana kadar bizi arayan olmadı." ifadelerini kullandı.