Malatya’da Kanalizasyon Suyuyla Sulama Yapılması

Malatya’da Kanalizasyon Suyuyla Sulama Yapılması

Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’ne ait mısır tarlasının kanalizasyon suyu ile sulandığının tespit edildiği ve gerekli önlemin alındığı bildirildi.
Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Basın-Yayın ve Enformasyon Birimi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Kurumumuz çok yıllık bitkilerde faaliyet göstermekte olup, tek yıllık bitkilerde araştırma faaliyetleri yürütmemektedir. Battalgazi Kampüsümüzde bulunan tüm araştırma ve üretim parsellerimizde sulama, DSİ kanallarına dahi ihtiyaç bırakmayacak miktarda su elde ettiğimiz sondaj kuyularımızdan sağlanmaktadır. Tüm parsellerimizde damla ve mini spring sulama metotlarıyla sulama yapılmakta, salma sulama dahi yapılmamaktadır. Müdürlüğümüz bir çevre felaketi olduğu açık olan kanalizasyon suyu ile yetiştiricilik yapmaya kesinlikle karşı olmanın yanı sıra bunun önlenmesi için çiftçi eğitim çalışmalarında çiftçilerimiz bilgilendirilmektedir. Kurumumuz bünyesinde zaman zaman organik gübre ihtiyacını karşılamak amacı ile tek yıllık bitkiler üretilmesine izin verilmektedir. İzin verilen parsellerdeki bakım işlemlerinden kurumumuz sorumlu olmayıp, bu işlemler üretim yapan kişiler tarafından yürütülmektedir. Müdürlüğümüz Battalgazi kampüsü içerisinde mısır ekili alanda kanalizasyon suyu ile sulama yapıldığı iddia edilmiştir. Söz konusu iddia araştırılmış ve doğru olduğu görülmüş olup gerekli işlemler ve müdahale anında yapılmıştır” denilerek, daha sonra şunlar belirtildi:
“Bu yıl ilimizde meydana gelen kuraklığın ilimiz tarımı için önemli bir sorun olduğunu, bu sıkıntıyı tüm üreticilerimizin yaşadığını, kuraklık nedeniyle sulama birliği tarafından sadece meyve bahçelerine su verildiğini, sebze ve yem bitkilerinin ise ancak kanalda yeterli su olduğu sürece sulandığını, ancak yeterli suyu bulamayan bazı üreticilerin kanalizasyon suyu kullandığı duyumlarını aldığımızı ve bu konuyla ilgili olarak tarım kuruluşları İl Hıfzıssıhha Müdürlüğü ve MASKİ Müdürlüğünün tedbirler aldığını belirtmiştir.
Tüm bunların bilinciyle Malatya’da kayısı yetiştiricisinin sorunlarını çözmek için elinden gelen fedakarlığı ve özveriyi gösteren, birçok araştırma projelerini sonuçlandırarak uygulamaya aktaran Kayısı Araştırma İstasyonu her zaman bölgemiz üreticilerinin yanındadır, hizmetindedir.“
Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün 1937 yılından beri gerek üreticilerin, gerekse akademik çalışmalar yürüten diğer kurumların hizmetinde olan bilimsel saygınlığa sahip bir kuruluş olduğu ifade edilerek, "Kurumumuz, Malatya il ekonomisinin yanı sıra bölge ve ülke ekonomisinde önemli yer tutan kayısının üretiminden pazarlamasına kadar çok faklı alanlarda çalışmalar yürütmesinin yanı sıra diğer meyve türleri üzerinde de çalışmalar yapmaktadır. Unutulmamalıdır ki, kayısı yetiştiriciliğinde dünyada marka haline gelmiş olan Malatya’mızın bu konumuna ulaşmasında kurumumuzun katkıları inkar edilemez. Kurulduğu günden bugüne çok sayıda bilimsel proje hazırlayarak bu projeleri yürüten kurumumuz bu alanda elde ettiği sonuçları paydaşları ve kamuoyu ile paylaşan saygın bir kurumdur. Ülkemiz milli çeşit listesine çok sayıda tescilli çeşit kazandıran, 4 farklı meyve türündeki zengin genetik kaynakları ile ulusal ve uluslararası çalışmalara zemin teşkil etmektedir.
Ülkemiz genelinde son yıllarda görülen kuraklık Malatya ve bölge çiftçilerimizi oldukça sıkıntıya sokmuştur. Üreticilerimiz sulama suyu yetersizliği nedeniyle ekili ve dikili arazilerindeki bitkilerin sulamasında büyük sıkıntılar yaşamakta ve söz konusu bitkilerin kurumaması için çözüm yolu arama çabasına girmişlerdir. Müdürlüğümüz konu ile ilgili geçmiş yıllarda kuraklık stresi, sulama metodu, sulama aralığı ve miktarı konularında çalışmalar yürütmüş ve sonuç raporlarını bilimsel dergilerin yanı sıra bölge üreticileri ile paylaşmıştır” denildi.