Manisa’da Fırtına Ve Dolu Zararları Tesbit Ediliyor

Manisa’da Fırtına Ve Dolu Zararları Tesbit Ediliyor

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), Manisa ve ilçelerinde 7 Ağustos günü yaşanan dolu ve fırtınadan zarar gören bağ alanlarının zarar tesbitlerinde son aşamaya geldi. Afet dolayısıyla Manisa ve ilçelerinde yaklaşık 1400 üretici ihbarda bulundu. Tarsim 1400 poliçe için tesbit çalışmalarını hızla sürdürüyor.
Alaşehir ve Sarıgöl’de yaşanan fırtınada bağ direkleri kırılarak devrilmiş, sulama boruları, gergi telleri kopmuş, asmalar yere yatmıştı. Bağlarda % 50-60 civarında zarar meydana gelmişti. Üzüm üreticisi Ramazan Cura’nın yaşanan hortum nedeniyle yaklaşık 450 üzüm asmasının devrildiğini, direkler kırıldığını, sulama boruları ve gergi tellerinin koptuğunu ifade ederek, "Asmaların kendisini toparlaması yaklaşık beş yılı alır. Biz bağlarımızı sigorta yaptırdık. Ancak sigorta sadece ürünü kapsıyormuş. Biz bunu bilmiyorduk. Bana sadece ürün sigortası üzerinden tesbit yapılarak ödeme yapılacak. Oysa sigortanın kesintisi çok, bize ödenen para az. Kredi kullandık. Borcumuzu ödeyemeyeceğiz. Şimdi sigortanın kapsamı az olunca, borçlarım daha da artacak. Devletin bununla ilgili kolaylıklar, kredi sağlamasını istiyoruz. Sigortada kapsam genişletilmelidir. Ayrıca direklerin yıkılmasıyla direklerde kullanılan malzemelerin zayıf ve kalitesiz olduğunu gördük. Direk üreticileri de bu konuya daha çok özen göstermeli" dedi.
Manisa TARSİM Bölge Müdürü Fahri Yıldırım, 7 Ağustos günü yaşanan fırtına, dolu gibi doğal afetlerle ilgili yaklaşık 1400 poliçe sahibinin ihbarda bulunduğunu söyledi. Yıldırım. "Bunlarla ilgili zarar tesbit çalışmalarımız hızla sürüyor. En kısa zamanda tamamlayacağız. Poliçe sahipleri bağ alanlarında gördükleri zararın tamamının sigorta kapsamında olduğunu zannediyorlar. Oysa biz sadece ürün sigortası yapıyoruz. Şu anda da sadece ürün bazında değerlendirme yapıyoruz. Üreticilerimiz bu konuda daha bilinçli olmaları gerekir. Fırtınadan zarar gören direk, sulama boruları ve gergi telleri, asmalar sigorta kapsamı dışında. Bunlarla ilgili hiçbir işlem yapamıyoruz" diye konuştu.
Sigorta uzmanları İbrahim Katırcı ve Filiz Tüketmez ise, bağ alanlarında son yıllarda hortum olaylarının yaşanmaya başlandığını kaydederek, "Üreticilerimiz bu doğal afetleri de dikkate alarak sigortalarını yaptırmalılar" şeklinde konuştular.