Manisalı Öğrenciler Üzüme Doyacak

Manisalı Öğrenciler Üzüme Doyacak

Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Okullara kuru üzüm’ projesinin protokolü, Manisa valiliğinde, paydaş kurumların katılımıyla gerçekleşti. İmzalanan protokol kapsamında öğrencilere 50’şer gramlık 20 bin kutu üzüm dağıtılacak.
Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kuru üzümün tüketimini artırmada farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan ‘Okullara kuru üzüm’ projesinin protokolü Manisa valiliğinde imzalandı. Hazırlanan projeye, Manisa Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Manisa Ticaret Borsası ile Manisa Sanayi ve Ticaret Odası destek verdi. Proje kapsamında kuru üzüm dağıtımının yapılacağı okullar İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenecek ve öğrencilere 50’şer gramlık kutular halinde 10 bin üzüm dağıtılacak. Proje 2014-2015 eğitim öğretim yılının ikinci döneminin başlamasıyla hayata geçecek.
İmza töreninde konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, “İlimizde Ticaret Borsası tarafından 10 bin adet 50’şer gramlık kuru üzüm ilk öğretim öğrencilerimize farkındalık olarak ikinci dönemin başlamasının ikinci haftasında dağıtımı gerçekleştirilecek. Bunun yanında İzmir ve İstanbul yolu üzerinde uygun bir yerde seyir halindeki yolcularımıza üzüm dağıtacağız” şeklinde konuştu.
İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy da, “Çocuklarımız kendi yaşadıkları memleketin üzümünü tüketsinler diye böyle bir proje geliştirdik. İkinci dönem Ticaret Borsasının katkılarıyla okullarımıza kuru üzüm dağıtacağız. Biz bu üzümleri öncelikle üzüm yetişmeyen dezavantajlı yörelerimizde başlayacağız. Üzüm olmayan ilçelerimize dağıtarak burada bir farkındalık oluşturacağız” dedi.
Manisa Ticaret Borsası Sadık Özkasap ise, Türkiye’de üzümün yüzde 95’inin Manisa’da üretildiğini belirterek şunları söyledi: "Fakat kişi başına kuru üzüm tüketimine baktığımız zaman Manisa’da üretilen üzümün Türkiye’de üretim miktarı 250 gram. Bu kadar besin değeri yüksek olan bir ürünün tanıtımında ilkokul öğrencilerimize zihin açıklığı vermesi güç vermesi enerji vermesi adına böyle bir protokolü imzalayacağız. Üzüm tüketiminin ilerleyen zamanlarda Türkiye’de çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Çünkü bu kadar değerli bir ürünün tanıtılmasına hep beraber öncülük edeceğiz.”
Manisa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Yaşar Coşkun da, Manisa deyince akla ilk gelen ürünlerden birinin üzüm olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak, üzüm tüketime bakıldığında henüz yeterli düzeyde değil. Bizim Manisa’mızda en çok üretilen ürün olmasına rağmen, Türkiye’nin en fazla üzüm üreten ili olmasına rağmen tüketimde maalesef gerideyiz. Bu farkındalığı oluşturmak için ve çocuklarımıza üzüm yeme alışkanlığı kazandırmak için böyle bir proje düzenlenmiş. Manisa’mızın markalaşması adına yapılan her faaliyeti destekliyoruz.”
Son olarak konuşan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da, sağlıklı bir nesile, sağlıklı bir topluma sahip olmak için değerli ürünlerin tüketim oranlarına milletçe kavuşmak zorunda olduğumuzu belirterek şöyle konuştu: "Bütün bunlarda uluslar arası standartların çok gerisindeyiz. Manisa üzüm, zeytinyağı, beyaz et, yumurtada rakamlar itibariyle ülkemizin önemli üretim üslerinden bir tanesi. Ciddi bir ihracat kapasitemiz var. Biz üzüm üretiyoruz, kurutuyor satıyoruz. Ama insanımız yeteri kadar üzüm yemiyor. Sonucu alınıncaya kadar üzümün faydalarının insanlara anlatılması lazım. Hem insanlarımızın sağlığı açısından hem de üreticinin ürettiği ürünü daha iyi pazarlaması açısından gerekli. Projede emeği geçenlere teşekkür ederim umarım bir farkındalık oluşur.”
Protokol gereği 10 bin kuru üzüm paketi Manisa Ticaret Borsası, 10 bin adedi de Manisa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından karşılanmak üzere toplam 20 bin paket kuru üzüm dağıtılacak. Maliyeti 10 bin TL olacak olan proje ile Türkiye’deki çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 95’ini sağlayan Manisa’da kuru üzüm tüketiminde farkındalık oluşturulması hedefleniyor.
Yapılan konuşmaların ardından Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, Manisa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Yaşar Coşkun, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ve Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi arasında protokol imzalandı.