MARCO POLO’NUN ADANA’DAN ASYA’YA YOLCULUĞU

MARCO POLO’NUN ADANA’DAN ASYA’YA YOLCULUĞU

Yol Yayınları Yöneticisi Hayriye Karaoğlu Turhanlar, Venedikli Gezgin Marco Polo’nun Çin’e yapacağı yolculuğa Adana’dan başladığını ve kaleme aldığı ’Gezginler Kitabı’nda Adana, Konya, Kayseri, Erzurum, Mardin gibi kentleri de anlattığını belirterek, "Geziler Kitabı’nın pek çok projeye katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz; Marco Polo’yu takip etmek isteyen günümüz gezginleri ve turistler için turizm projeleri geliştirilmesi bile sevindirici bir gelişme" dedi.
Krizlerle boğuşan Avrupa, Dünya’nın yeni merkezleri olarak ortaya çıkan Çin ve Hindistan, Marco Polo’nun Geziler Kitabı, önemli bir kaynak olarak 800 yıl öncesinden bugüne ışık tutuyor. Tarihte Avrupa’nın Asya ile ilişki kurmasını sağlayan Venedikli Marco Polo’nun Geziler Kitabı, bugün de başvuru kaynağı olmaya devam ediyor.
Yeni baskısını yaptıkları Geziler Kitabı’yla ilgili olarak konuşan Yol Yayınları Yöneticisi Hayriye Karaoğlu Turhanlar, kitaba ilginin yoğun olduğunu belirterek, “Geziler Kitabı’nın Türkiye ve dünyada ilgi görmesinin sebebi, günümüzdeki küresel gelişmelerle, Marco Polo’nun yaşadığı dönem arasındaki benzerlik. Okurlar, Geziler Kitabı’nı gündemin içinde kaybolmadan bugünü anlama adına önemli bir kaynak olarak görüyor” dedi.
Hayriye Karaoğlu Turhanlar, Asya ekonomilerinin yükselmesiyle İpek Yolu’nun yeniden canladığını, fakat bu durumun krizlere yol açtığını vurgulayarak, “İpek Yolu’nun geçtiği bölgeler, Orta Asya, Orta Doğu’da, İran, Pakistan hatta Ukrayna’da tehlikeli gerilimler yaşanırken asıl deprem Avrupa’da yaşanıyor. Özelikle Avrupa’da yaşanan son gelişmeler Marco Polo’nun yaşadığı dönemi andırıyor” diye konuştu.
ANADOLU YOLCULUKLARIN BAŞLANGIÇ NOKTASI ADANA
Marco Polo’nun yolculuğuna Adana’dan başladığını ve Anadolu’ya özel önem verdiğini kaydeden Turhanlar, “Marco Polo, kitabında Adana, Konya, Kayseri, Erzurum, Mardin gibi kentleri de anlatıyor. Kendisi Çin’e yapacağı yolculuğa Adana Yumurtalık’dan başlamış. Nitekim bugün de birçok kentimiz İpek Yolu üzerinde önemli bir merkez olmak için proje üretiyor. Yayınevi olarak; Geziler Kitabı’nın pek çok projeye katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz. Nitekim Marco Polo’yu takip etmek isteyen günümüz gezginleri ve turistler için turizm projeleri geliştirilmesi bile sevindirici bir gelişme” şeklinde konuştu.
BATI’DA ÖNEMLİ BİR REFERANS KİTABI
Kitabın Avrupalı’nın gözünden Asya’nın nasıl göründüğünü anlattığını söyleyen Turhanlar, “Marco Polo Hristiyan koşullanmalarından dolayı Müslümanlarla ilgili konulara önyargıyla yaklaşmışsa da bu tutumunu bütün gözlemlerinde sürdürdüğü söylenemez. Nitekim onun eserini yıllar sonra önemli bir başvuru kaynağı olarak gören Batı Dünyası, Asya ilişkilerinde hakim konuma gelmiştir. Kitap bugün Batı’da önemli bir referans kitabıdır. Ömer Güngören tarafından Türkçe’ye çevrilen Geziler Kitabı’nı okurla buluşturma amacımız; Marco Polo’nun önemini gençlerin öğrenmesi, yetişkinlerin de yeniden hatırlaması” ifadelerini kullandı.
AMERİKA’NIN KEŞFİNDE GEZİLER KİTABI ETKİSİ
Geziler Kitabı’nın Amerika’nın keşfinde de rol oynadığını dile getiren Yol Yayınları Yöneticisi Hayriye Karaoğlu Turhanlar, “Marco Polo’nun kitabı uzunca bir süre Avrupa’da abartı ve uydurma olarak nitelendirildi. Fakat, kitapta yazanlara inanan kaşif Kristof Kolomb yaklaşık 200 yıl sonra Dünya tarihine yeniden yön vermiştir. Kristof Kolomb’un eline geçmiş olan Geziler Kitabı’nın bir kopyasında, ünlü kaşifin el yazısıyla eklediği notlar bulunmaktadır” diye konuştu.
MARCO POLO KİMDİR?
13’üncü yüzyıl ortalarında iki Venedikli gezgin tüccar, Nicolo ve Maffeo Polo kardeşler, Asya’nın içlerine bir yolculuk yaptılar. Hanbalık’ta (Pekin) Büyük Moğol İmparatoru Kubilay Han’ın katına çıktılar. Kubilay Han Polo kardeşler aracılığıyla Papa’ya bir mesaj yolladı. Polo’lar 1269 yılında bu görevle Venedik’e döndüler. Nicolo Polo, yolculuğa çıkmasından az sonra; 1254 yılında doğmuş olan oğlu Marco ile karşılaştı.
1271 yılında yine yola düzülen Polo kardeşler bu kez genç Marco’yu da yanlarına aldı. Papa’yla görüştükten sonra Kubilay Han’ın başkentine doğru yola çıktılar. Marco Polo Kubilay Han’ın gözüne girdi, güvenini kazandı. Resmi görevlerle Çin’in birçok yerine ve Hindistan’a gönderildi. Marco gittiği yerlerde gördüğü ve duyduğu ilginç şeyleri yazıya geçirdi.
Polo’lar 1295’te aşağı yukarı yirmi beş yıl sonra Venedik’e geri geldiler. Marco Polo ticaretle uğraşmaya başladı. 1298’de Venedikliler ile Cenevizliler arasındaki bir deniz çarpışmasında tutsak düşerek Cenova’ya getirildi, hapse atıldı. Dört yıl süren tutukluluğu sırasında, öykü yazarı olan hücre arkadaşı Pisa’lı Rusticano’ya Venedik’ten getirttiği gezi notlarına da dayanarak gezi anılarını yazdırdı. Ömer Güngören tarafından Türkçe’ye çevrilen Geziler Kitabı’nda yer adları haritalardan kolaylıkla bulunabilmesi için çoğu kez Türkçe yazılışlarıyla verildi.