Mardin’de Harire Günü Etkinliği

Mardin’de Harire Günü Etkinliği

Mardin Kültür Turizmi Araştırma ve Geliştirme Derneği, bağ bozumunun başlamasıyla birlikte "Harire Günü" etkinliği düzenledi.
Mardin’in köylerinde bağ bozumu başladı. Mardin Kültür Turizmi Araştırma ve Geliştirme Derneği de bağ bozumunun başlamasıyla birlikte "Harire Günü" etkinliği düzenledi. Mardin Dara Anfi Tiyatro alanında düzenlenen "Harire Günü" etkinliğinde Mardin’e özgü üzüm ve undan yapılan yöresel ’Harire’ tatlısı yapılarak davetlilere ikram edildi. Mardin Kültür Turizmi Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Davut Beliktay, Mardin’de üretilen üzümlerden çıkartılan şıra ile harire yapılarak tanıtımını yapmayı planladıklarını söyledi. Üzümden, pekmez, sucuk ve pestil gibi ürünler elde edildiğini ifade eden Beliktay, harire tatlısının yapılışını anlattı:
“Özellikle suyu iyi olan, kabuğu ince olan üzümler seçiliyor. Üzümlerin suyu alındıktan sonra toprakla mayalanıyor ve mayalandıktan sonra bir kısmı sıcak ısıtılıyor. Bir kısmı da soğuk bırakılarak içine un dökülüp karıştırılıyor ve arıtılıyor. Aratıldıktan sonrada şıranın üzerine dökülüyor ve karıştırılıyor. Daha sonra harire ortaya çıkıyor. Eğer pestil yapmak istersiniz de bu harireyi bezlerin üzerine sererek kurumasını beklemelisiniz. Eğer cevizli sucuk yapmak isterseniz de ipe geçirdiğiniz cevizleri içine batırıp kurutabilirsiniz. Ayrıca pekmez de yapabilirsiniz.”