Mdob, ’çalıkuşu Balesi’ni Adana Ve Osmaniye’de Sahneleyecek

Mdob, ’çalıkuşu Balesi’ni Adana Ve Osmaniye’de Sahneleyecek

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), ’Çalıkuşu Balesi’ ile Adana ve Osmaniye illerini kapsayan bölge turnesi gerçekleştirecek.
Mersin Devlet Opera ve Balesi, Reşat Nuri Güntekin’in ünlü romanından aynı adla bale sahnesine uyarlanan Çalıkuşu Balesi’ni Adana ve Osmaniye illerinde sahneleyecek. Eser, Adana’da 2 Şubat 2015 Pazartesi günü saat 20.00’de Hacı Sabancı Kültür Merkezi’nde, Osmaniye’de 3 Şubat 2015 Salı günü Cebelibereket Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak. Pek çok sosyal sorumluluk projelerinde yer alarak adından sıkça söz ettiren ’Çalıkuşu Balesi’nin libretto ve koreografisi devlet sanatçısı Merih Çimenciler’e ait. Eserin en önemli yanı Türk sanat müziği ile icra edilmesinin yanı sıra etnik sazlar, kanun, ud, ney ve tamburun orkestrada yer almasıdır. Eserin kostüm, dekor ve ışık tasarımları ünlü moda tarihçisi Alexandre Vassiliev’e, ışık uygulama Tarı Deniz’e, müzik derlemeleri Erkan Yüksel’e ait. Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin 90 kişilik dev bir sanatçı kadrosuyla sahneleyeceği eserde, Özlem Şenormanlılar, Büşra Ay, Ender Üçdemir, Burak Serkan Cebeci, Niyazi Cingöz, Bleda Özlem, Özge Hoşer, Beatrice Parma, Tutku Barın Tümen, Tarkan Günal, Selgan Çavdaroğlu, Berna Tuhan İleri, Ketevan Chkhikvadze, Serbülent Biçer, İrakli Bakhtadze, Başak Özenç, Murat Koman, İsmail Şereflioğlu ve Hasan Akyol dönüşümlü olarak paylaşıyor. Eserde, Mersin Devlet Klasik Türk Sanat Müziği Orkestrası da yer alacak.
Dünya Prömiyeri 6 Kasım 2003 yılında İstanbul’da gerçekleşen, defalarca sinemaya uyarlanan ’Çalıkuşu Balesi’nin öyküsü şöyle: Küçük yaşta anne ve babasını kaybeden Feride, teyzesinin yardımı ile Notre Dame de Sion Fransız Yatılı Okulu’nda okur. Okul Arkadaşları ona “Çalıkuşu” lakabını takar. Yaz tatillerini teyzesinin yanında geçiren Feride, teyzesinin oğlu Kamuran’a aşık olur. Zamanla aşkı karşılık bularak nişanlanırlar. Düğün günü gelen bir mektup ile Kamuran’ın, Münevver isimli bir kızla ilişkisi olduğunu öğrenir. Feride, her şeyi ardında bırakıp kaçarak öğretmen olarak Anadolu’yu dolaşır. Çalıkuşu Feride’nin, hayatın ve Anadolu’nun gerçekliği ile yüzleşmesi kaçınılmazdır.