Mecliste Recep Tayyip Erdoğan arbedesi

Mecliste Recep Tayyip Erdoğan arbedesi
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, pazartesi günü yapılan meclis toplantısında, Akyazı’da yapımı süren ve içinde 41 bin 500 kişilik stadyum, İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü binası, çeşitli spor alanları ve spor salonu bulunan Akyazı Spor Kompleksi’nin adının, Recep Tayyip Erdoğan Spor Kompleksi olarak değiştirilmesini gündeme getirirken konuyu görüşülmek üzere Kültür Komisyonu’na havale etti. Kentte 2 günden bu yana yoğun tartışmalara neden olan bu karar ardından bugün toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konu tekrar gündeme geldi.

KARAR STADYUMU KAPSAMIYOR

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kültür Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, "Akyazı'da inşaatı devam eden kompleksle ilgili Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Kıyı Kanunu 6. maddesinde değişiklik yapılarak Türkiye'de ilk defa dolguda spor tesisi ve stadyum yapmanın önünü açmıştır. Bu nedenle kompleksin Trabzon'a kazandırılmasında büyük katkısı olmuştur. Tesise Recep Tayyip Erdoğan Gençlik ve Spor Kompleksi olarak isim verilmesi komisyonumuzca uygun görülmüştür" ifadesi kullanıldı.

Komisyon raporu ardından muhalefetin gündem maddesiyle ilgili aleyhte konuşmaları yapıldı. Daha sonra söz alan Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, isim değişikliği kararının sadece bir tavsiye niteliğinde olduğunu anlatırken şunları söyledi:

"Bu karar Trabzonlunun bir vefa, bir kadirşinaslığıdır. Söz konusu olan şu veya bu kulüp değil, ülkenin Cumhurbaşkanıdır. Ayrıca bu 'Öneri kararından' başka bir şey değildir. Kültür Komisyonu da konuyu enine boyuna en iyi şekilde görüşmüş, araştırmıştır. Komisyon raporunda, ‘Trabzon'da yapılan bir çok tesis ve spor komplekslerini vefayla hatırlatmak için stadyum dışında kalacak şekilde spor kompleksinin adının Recep Tayyip Erdoğan Gençlik ve Spor Kompleksi olarak isimlendirilmesi komisyonumuzca uygun görülmüştür. Alınacak öneri kararı ilgili bakanlık tarafından değerlendirilmek üzere Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne iletilmesi uygun görülmüştür’ denilmiştir. Yani stada verilen bir isim değildir. Bu konuda birçok kişinin de görüşünü aldık. Çok kişiyi aradık, sorduk: Şu ülkede 81 il içinde hiçbir ile TBMM'den bir stadyum yapılması için kanun teklifi verilme ciddiyetine girilmemiştir. Bunu yaptıran Sayın Cumhurbaşkanımızdır. Bu öneri kararı ilgili genel müdürlük ve bakanlıkça değerlendirilir. Bunu kamuoyu ve sevdalılarıyla, şehrimizle bu şekilde paylaşmış olduk."

ARBEDE ÇIKTI

Oya sunulan önerinin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde çoğunlukta olan Ak Partililerin oylarıyla kabul edildi. Oylama sonucu açıklanınca, salonda bulunan CHP İl Başkanı Yavuz Karan, ayağa kalkarak tepki gösterdi. Karan’ın, "Siz Trabzon'un belediye başkanısınız. Hata işliyorsunuz. 2010- 11 şampiyonluğunu çalan kişinin adının buraya verilmesi doğru değildir. Yazıklar olsun size" diye bağırması üzerine, Gümrükçüoğlu, "İzin almadan konuşan beyefendiyi dışarıya davet ederim. Oturum tamamlanmıştır” ifadesini kullandı.

CHP İl Başkanı Yavuz Karan ve CHP’li üyelerin dışarıya çıkması sırasında iki grup arasında söz düellosunun ardından arbede çıktı.

Yavuz Karan, salon dışında yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Hüseyin Avni Aker bugün bu mecliste Belediye Başkanı tarafından bir kez daha öldürülmüştür. Bu kompleksin adı Hüseyin Avni Aker olmayacaksa bu şehre emeği geçmiş bir çok isim vardır. Bu kent Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na terk edilecek kadar sahipsiz ve kimsesiz bir şehir değildir. Bu işin peşini bırakmayacağız."