Meclis’teki kavgaya sert tepki

Meclis’teki kavgaya sert tepki
Gültan Kışanak, TBMM’de yaşanan kavganın ardından kimsenin kadın vekillere dokunamayacağını belirterek, “Kadınlara ellerinizi uzatmayın. Buradan çok açık ve net bir şekilde söylüyoruz; o elleri tutup indirmesini çok iyi biliyoruz” dedi.

Özgür Kadın Kongresi’nce, Meclis’te yaşanan kavgaya ilişkin basın açıklaması düzenlendi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binası önündeki açıklamaya, çok sayıda kadının yanı sıra, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak da katıldı. "Kadına yönelik şiddet ideolojiktir. Öz savunma meşrudur" pankartının taşındığı açıklamada grup adına açıklama yapan Gülistan Zengin, Meclis’te iç güvenlik yasa tasarısının tartışılması, bunun kavgaya dönüşmesi ve özellikle HDP’li vekilleri hedef alarak şiddet uygulanması ile bu fütursuz eylemin arkasında ısrarla durulmasını kendilerini bir kez öfkelendirdiğini belirtti. Sabahat Tuncel ve Pervin Buldan’a saldırıp, bununla da yetirmeyen erkeklerin, kadınların kimliklerine sık sık vurgu yapmalarının kendilerine hem cinsiyetçi hem de kadına tahammülsüz olduklarını gösterdiğini ifade eden Zengin, “Bu yaklaşımlar bize cunta dönemlerini hatırlatmaktadır. Size soruyoruz; İç güvenlik ne demek? Anti demokratik uygulamalarınızı yasallaştırmaya çalışma çabalarınıza karşı çıkan HDP’li vekillerin bizim irademiz olduğunu unutmayın. Bu irade hakların ve halkların iradesidir. Bu irade demokrasinin ve demokratikleşmenin iradesidir. İrademe dokunma” dedi.

“VEKİLLERİMİZİN ETRAFINDA KALKAN OLACAĞIZ”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise, kadın vekillere kimsenin dokunamayacağını kaydederek, şunları söyledi: “Kadın vekillerimizin üzerine erkek egemen zihniyetin en vahşi hali olan şiddetle saldıramazsınız. Biz bu zihniyeti paramparça etmek için özgürlük yürüyüşüne kararlı bir şekilde çıktık. Meydanlarda, sokaklarda kadın özgürlüğünü savunan bunun için mücadele eden ve kadın iradesini temsil etmek için parlamentoya gönderdiğimiz arkadaşlarımıza dokunmayın, elinizi uzatmayın. Kadınlar size gereken dersi en net şekilde verirler. Buradan size çok açık ve net bir şekilde söylüyoruz. O elleri tutup indirmesini çok iyi biliyoruz. Bu seçimlerde kadınlar iradesine çok daha güçlü bir şekilde sandığa yansıtacaklar ve bu erkek şiddetinin temsilcisi olan partiyi sandığa gömeceklerdir. Sopayla, erkek şiddetiyle, yumrukla, zorbalıkla saltanat süremeyeceksiniz. Buradan bir kez daha tüm kadınlar ve demokratik yaşamı arzulayan tüm insanlar adına sesleniyoruz. Bu tutumunuzdan vazgeçin. Yoksa biz sizin o şiddetle korumaya çalıştığınız saltanatınıza son vermeyi biliriz. Saldırıya uğrayan tüm milletvekillerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Saldırganları kınıyoruz ve buna karşı kayıtsız kalmayacağımız, gerekli tutumu aldığımız gibi bundan sonra da aynı yaklaşımla vekillerimizin etrafından kadın iradesi olarak kalkan olacağımızı ifade etmek istiyorum.”