Mehdi Eker: “açlığın Çözülebilmesi İçin Basit Bir Formül Yok”

Mehdi Eker: “açlığın Çözülebilmesi İçin Basit Bir Formül Yok”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, açlık sorununun çözülebilmesi için basit bir formülün olmadığını belirterek, “900 milyon insan aç, 1 milyar 400 milyon insan da fazla yemekten problemli” dedi.
Bakan Mehdi Eker, Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ortak girişimiyle kutlanan Dünya Gıda Günü etkinliklerinin açılışına katıldı. Grand Cevahir Otel’de yapılan açılışa Bakan Eker’in yanı sıra, İstanbul Valisi Vasip Şahin, FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji katıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan Bakan Eker, dünyadaki açlık sorununa dikkat çekerek, “Küresel ölçekte baktığımızda 900 milyon insan aç. Konulan hedefler tutulamıyor. 900 milyon aç, 6 milyon çocuk açlık ve açlığa bağlı sorunlardan ölüyor. Çelişki yaman bir milyar 400 milyon insan bunun yarısı obez olmak kaydıyla bunlar da fazla yemekten problemli. 1 milyar 300 milyon ton gıda israf ediliyor” dedi.
“ORTADA YAMAN BİR ÇELİŞKİ VAR”
Ortada bir çelişki olduğunu belirten Bakan Eker, “Kimi tokluktan, varlıktan kimi yoksulluktan ve açlıktan. Bu yaman bir çelişki. Dünyanın her bölgesindeki insanların kendi coğrafyası ile ilişkili, kendi ekonomik durumuyla ilgili problemler var. Maalesef bu yaman çelişkiyi çözecek genel geçer basit bir formül de yok. Her yere uygulanabilen, herkese tatbik edilebilir ve sonuç alınabilir basit bir formülü de yok” diye konuştu.
Aile çiftçiliğini önemsediklerini dile getiren Bakan Eker, “Biz dünyadaki aile çiftçiliğin gerek küresel politikalarla gerek hükümetlerin kendi imkanlarıyla bunu önemseyip kırsal alanda yaşayıp tarımla uğraşan ailelerin varlıklarını sürdürebilmeleri için finans destekleri dahil olmak üzere, bilgi, teknoloji destekleri dahil olmak üzere bunu hayata geçirmesi bunu diri tutması gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.