Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı

Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı

Malatya Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “Erken teşhis edilen meme kanserinde tedavi edilme oranı yüzde 100’e yaklaşmaktadır” dedi.
2004 yılından beri Ekim ayında “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” etkinlikleri düzenlenmesi nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, meme kanserinin önemine temas eden Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “Meme kanseri Türkiye’de ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda da en sık ölüme neden olan kanser türüdür. Ortalama riske sahip bir kadın için yaşam boyunca meme kanserine yakalanma riski yüzde 7.8 ve mortalitesi de yüzde 2.3’ dür. Toplumlar arası farklılık göstermekle birlikte Batı toplumlarında yaklaşık her 8 kadından birinde hayatı boyunca meme kanseri gelişmektedir. Ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser türü olmakla birlikte görülme sıklığı giderek artmaktadır” ifadelerini kullandı.
“Bu kadar yaygın görülmesine rağmen 20 yılda meme kanserine bağlı ölümlerde yaklaşık yüzde 25 azalma görülmüştür. Bu azalmada rol oynayan en önemli faktörler etkin tarama programları ile erken tanının artması ve tedavi alanındaki gelişmelerdir. Tüm kanserler gibi meme kanseri de erken saptandığında tedavi şansı artmaktadır. Erken teşhis edilen meme kanserinde tedavi edilme oranı yüzde 100’e yaklaşmaktadır. Bununla beraber kanserin erken yakalanması memenin korunma olasılığını da önemli ölçüde arttırmaktadır” diyen Şener, açıklamasını şöyle tamamladı:
“İl Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) birimi İlimizde 2000 yılında faaliyete başlamış olup; Malatya Beydağı Devlet Hastanesinde hizmetlerine devam etmektedir. KETEM Halka yönelik eğitimler vererek ve ayrıca kanser taramaları yaparak, özellikle meme, rahim ağzı (serviks) ve kalın bağırsak (kolon) kanseri gibi önlenebilir ve erken teşhisle tedavi edilebilir kanser türlerini tespit etmektedir. Bu da halkımızın yaşam kalitesini yükseltmekte ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamaktadır.”