Meme Kanseri İçin ‘derin’ Mesaj

Meme Kanseri İçin ‘derin’ Mesaj

Antalya’nın Alanya ilçesinde, Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı kapsamında sağlık çalışanları tarafından daha önce paramotorla havada yapılan etkinliğin ardından dalış etkinliği düzenlendi.
Alanya’da, Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı ve Kanser Erken Teşhis Tarama Eğitim Merkezi’nin (KETEM) açılışı dolayısıyla dalış etkinliği yapıldı. Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Alanya Toplum Sağlığı Merkezi çalışanlarının katıldığı etkinlik Damlataş Plajı açıklarında gerçekleştirildi. İki tekneyle denize açılan sağlıkçılar, profesyonel dalgıçlar eşliğinde suya daldı. Denizin altında pankart açan sağlıkçılar daha sonra su yüzeyine çıkarak ’Hep birlikte el ele kanserle mücadeleye’ sloganı attı.
81 İLDE 130 KETEM
Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanı Doç.Dr. Murat Gültekin, Ekim ayının dünya genelinde ’Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ olduğunu söyledi. Avrupa Birliği’nin yeni kanser kontrol haritasında 2020 yılına kadar kanser tarama oranını yüzde 100 olarak hedef gösterdiğini belirten Doç. Dr. Gültekin, "Türkiye’nin bu konuda altyapısı çok iyi. 81 ilde 130 KETEM kurduk. Buralarda tamamen ücretsiz tarama yapılıyor" dedi.
HEDEF AB KRİTERLERİ
Türkiye genelinde son iki yılda kanser tarama oranlarında ciddi artış olduğunu dile getiren Doç.Dr. Murat Gültekin, şunları söyledi:
"Sadece meme kanserinde yüzde 6 oranında artış oldu. Vatandaşlarda farkındalık oluşması zaman isteyen bir unsur. Biz de farkındalık etkinliklerini kanserli hastalarımızın destekleriyle yapıyoruz. Nevşehir’de geçen hafta havada bir etkinlik yaptık. Alanya’da da dalış etkinliği yaptık. Biz bu etkinliklerle farkındalık oluşturmak ve AB kriterlerini yakalamak istiyoruz."
DERİNLİKLERDEN MESAJ
Halkın dikkatini çekmek için yaptıklarına işaret eden Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir de "Dalış yaparak derinliklerden mesaj vermek istedik. Tek beklentimiz vatandaşımızın hizmetlerden yararlanması ve sağlığına sahip çıkmasıdır" dedi. Dalış etkinliğine katılan ve 3 yıldır meme kanseri tedavisi gören 51 yaşındaki Aysel İpek de bu hastalıkta erken teşhisin çok önemli olduğuna dikkat çekti.
ÜÇ DİLDE UYARICI PANKARTLAR
Alanya Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Mevlüt Sönmez de geçen günlerde paramotorla havalanarak kanserde erken teşhise dikkat çekmek için 3 dilde uyarıcı pankartlar açtıklarını belirterek, "Havada başlayan meme kanserine ’hayır’ etkinliğimiz karada KETEM açılışı, denizde dalış etkinliğiyle devam etti" dedi.
KETEM TÖRENLE AÇILDI
Alanya Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde kurulan KETEM’in açılış törenine Kaymakam Dr. Hasan Tanrıseven, Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Adem Er, Alanya Emniyet Müdürü Mehmet Ömür Saka, Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir ve sağlık çalışanları katıldı.