“menderes’i Karga Tulumba Taşıyanlar Felç Yaptı”

“menderes’i Karga Tulumba Taşıyanlar Felç Yaptı”

İlk Yardım Uzmanı Zuhal Özer, eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’in silahla vurulduğunda çevresindekilerin ilk yardım bilgisi olmadığı için öldüğünü, Aydın Menderes’in ise 1996 yılında geçirdiği trafik kazası sonrasında sevenleri tarafından karga tulumba hastaneye kaldırılırken felç kaldığını söyledi.
Gemlik Belediyesi personeline verilen ilk yardım seminerinde çarpıcı gerçekler masaya yatırıldı. Sosyal Yaşam Merkezi’ndeki semineri Kızılay Şubesi İlk Yardım Eğitim Merkezi’nden Zuhal Özer verdi. Eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’in silahla vurulduğunda ilk yardım bilgisi olmayan çevresindekiler yüzünden öldüğünü çarpıcı raporlarla anlatan Zuhal Özer, Aydın Menderes’in 1996 yılında geçirdiği trafik kazası sonrasında sevenleri tarafından karga tulumba hastaneye kaldırılması sebebiyle felç kaldığını söyledi.
“Menderes’in kaza yaptığı yerde iki kişi daha vardı. Onlara kimse yardım etmedi. Ancak onlar yaşıyorlar” diye konuşan Zuhal Özer, “Bazen hayat kurtarmak için büyük yanlışlar yapıyoruz. Sevdiklerimizi kurtaralım derken onların ölümüne, felç, hatta sakat kalmasına sebep olabiliyoruz. Bu yüzden ilk yardım nedir, ne değildir çok önemlidir” dedi.
Trafik kazalarında ölümlerin yüzde onunun ilk 5 dakikada, yüzde kırk beşinin de ilk yarım saatte meydana geldiğini belirten İlk Yardım Uzmanı Zuhal Özer, koruma, bilgilendirme, kurtarma konusunda da önemli bilgiler verdi. Bunların hayat kurtarma zincirinin en önemli ilk üç halkası olduğunu savunan Özer, “İlk yardımı acil yardım ile karıştırmayın. Acil yardımı doktorlar ve tıbbi personel yapar. Biz acil yardım gelene kadar yaralıya neler yapabiliriz, bunları bilmeliyiz. İlk yardım hayat kurtarır. Bunu öğrenmeliyiz” diye konuştu.
Kızılay Bursa Şubesi’nde ikişer günlük ilk yardım kursları olduğunu belirten ve Gemliklilere bu kurslara davet eden Özer, kırık, çıkık, burkulma, yanma, ateşli silahla yaralanma, trafik kazaları, nefes alamama, yutkunma bozuklukları, bebeklere yönelik ilk yardım konularında da önemli bilgiler verdi.
Belediye personeliyle birlikte teorik bilgileri tatbiki olarak uygulayan Özer’e, Belediye Başkan Yardımcısı Nazmi Koçak çiçek takdim etti. Koçak, bu tür programların devam edeceğini söyledi.