Meral Akşener'den Tansu Çiller açıklaması

Meral Akşener'den Tansu Çiller açıklaması

İYİ Parti Lideri ve cumhurbaşkanı adayı Meral akşener , Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçim çalışmalarının son düzlüğünde ittifak tartışmalarını, ikinci turu, ekonomideki sorunlara ilişkin çözümlerini ve vaatlerini Cumhuriyet gazetesine anlattı.

Yoğun bir miting programı sürdüren Akşener, sorulara da ‘miting molası’nda, yollarda yanıt verdi:

-24 Haziran seçimlerinde son viraja girilirken tabloyu nasıl görüyorsunuz?

Türkiye kurtulacak, çünkü ben ağırlıklı olarak AK Parti’nin yoğun oy aldığı illerde çalışma yaptım. Partimizi kurduğumuz günden beri oralarda çalışma yaptım. Dolayısıyla gittikçe artan ve bu son mitinglerde hepimizi şaşırtan kalabalıklarla karşılaşıyoruz bu bölgelerde. Hem gözlemlerimiz hem de yaptırdığımız çalışmalarda AK Parti seçmeninden İYİ Parti’ye ve kişisel olarak bana kayış olduğu görülüyor.

"ÇİLLER KENDİNİ BELLİ ETTİ"

-AK Parti seçmeni de kurtulmak istiyor yani?

Tabii. Ekonomi ve OHAL’in ağırlığı çok etkili. İnsanların sürekli tehdit altında kendilerini hissetmeleri çok etkili. Durup düşünüyorlar şu anda. Dış politikadaki keşmekeş çok etkili. Yani yarına yönelik bir endişe hâkim insanlarda. Bir değişimi talep ediyorlar. Bunu 24 Haziran Pazar akşamı hep birlikte göreceğiz.

-Tansu Çiller’in AK Parti’nin Yenikapı Mitingi’ne katılışı ve ‘milli şuur’ açıklamaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ben insanların tercihlerine saygı duyuyorum. Dolayısıyla sayın Erdoğan ile birlikte olduğunu biliyorduk. En azından bunun açık olması güzel bir şey. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın bu konuda bir açıklaması oldu. O her şeyi açıklıyor.

-2. tura kalacağınızı söylemiştiniz, şu an durum nedir?

İddia olmazsa siyaset olmaz. Ben bunu samimiyetle söylüyorum. seçim ikinci tura kalacak ve sayın Erdoğan’ın ikinci tura kalma işlemin de İYİ Parti ve kişisel olarak benim çok büyük katkım olduğunu düşünüyorum. Demokrasinin bir sıkımlık canı kalmıştı. Biz şu andaki sistemde en azından bir nefes aldırdık. Partim ve kendimle gurur duyuyorum. Bu konuda mütevazi olamayacağım.

"ÇATI ADAYA KARŞIYDIM"

-Abdullah Gül’ün adaylığına karşı çıkmanız nedeniyle mi?

Sadece o değil. Abdullah beyle ilgili yanlış anlaşılmasın. Ben Gül’ün aday olmasını çok istedim. aday çeşitliliği önemliydi. Keşke aday olsaydı. Benim karşı çıktığım Ekmel bey vakasından sonra ortaya çıkan bir gerçeklik var. O da çatı aday fikrinin yanlışlığı. Çatı aday kişisi ben bile olsam yanlış olduğunu 25 Ekim’den beri söylüyorum.

-Parlamenter sisteme dönüş konusunda yol haritasını belirlemek için Millet İttifakı liderlerine çağrınız oldu, sonra görüşme... Bu konudaki çalışmalar ne durumda?

Ben Karamollaoğlu ile telefonda, Kılıçdaroğlu ile yüz yüze görüştüm. Nitekim bir komisyon çalışıyor şu anda. Bilgi alıyorum zaman zaman. Yani ertesi gün olsun anlamında söylemiyorum. Bir sonraki adım anayasa taslağı üzerinde çalışmaktır. O başka. Orada da ortaklaşmamız gerekiyor. O anayasayı yaparken, ama tarih istendiğini görüyorum.

-24 Haziran öncesinde başkan yardımcısı açıklayacak mısınız?

Hayır. Sebebi ben sadece aday değilim. Ben aynı zamanda Millet İttifakı’nı kuran sistemin içinde bir genel başkanım. İkinci turda ben kaldığımda sayın Kılıçdaroğlu, İnce, Karamollaoğlu ve Gültekin Uysal ile görüşeceğim. Başkan yardımcıları ve bakanları da konuşacağı Dolayısıyla bu günden şöyle yapacağım dediğim zaman afaki olur.