Merkel'den Türkiye'ye destek

Merkel'den Türkiye'ye destek

Haftalık video mesajında hukuk öğrencisi Eric Schneider’in sorularını cevaplayan Merkel, 22 Ocak’ta yapılacak Türkiye-Almanya Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Hükümetlerarası Toplantısı'na değinerek, bu toplantının uzun zamandan beri planlandığını, ekonomi, içişleri, savunma ve dışişleri alanında önemli konuların ele alınacağına işaret etti.

Türkiye’nin sonbaharda Ankara’da ve 12 Ocak'ta, çok sayıda Alman’ın da hayatını kaybettiği İstanbul’da korkunç terör saldırılarının hedefi olduğunu anımsatan Merkel, “Bu, bizim terörizmle mücadelede birlikte durmamız gerektiğini gösteriyor” dedi.

Merkel, bu yüzden de içişleri bakanlarının ve istihbarat servislerinin temasta olduğunu kaydetti.

"Teröristler gündemimizi değiştiremez"

Söz konusu YDİK toplantısında Suriye krizine çözüm, ekonomik ilişkiler gibi bir çok konunun da ele alınacağını ifade eden Merkel, “Teröristlerin gündemimizi değiştirmesine izin vermememiz lazım. YDİK Hükümetlerarası Toplantısı'nı düzenlemek için çok daha fazla sebep var” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin AB üyelik süreci

“Türkiye, 10 yıl içinde AB’ye üye olmasını bekleyebilir mi?” şeklinde soruya karşılık Merkel, şimdiden böyle bir tarihi ifade etmenin uygun olmadığını söyledi.

Bunun iki taraf için de ucu açık katılım süreci olduğunu yineleyen Merkel, "Bu süreçte şimdi yeni bir başlık açtık. Başka başlıkların açılmasını dışlamıyorum, ancak gidilmesi gereken daha uzun bir yol var. Yine de temasların daha yoğun hale gelmesinden memnuniyet duyuyorum” şeklinde konuştu.

Gelecek aylarda ilerlemenin sağlanmasını ümit ettiği bir konunun bulunduğunu belirten Merkel, “Bu elbette üzerinde konuşulması gereken Kıbrıs konusudur. AB ile Türkiye arasında iyi ilişkilerin olması, özellikle şimdiki küresel durumdan dolayı çok büyük önem taşıyor” ifadesini kullandı.

Merkel, NATO üyesi olan Türkiye ve Almanya’nın burada da ortak sorunlarla başa çıkmak zorunda olduğunu hatırlattı.

"Türkiye çok az uluslararası yardım aldı"

Sığınmacı krizine ilişkin olarak da Merkel, “Sığınmacıların durumunu iyileştirmek istiyoruz. Türkiye'nin barındırdığı 2,5 milyon sığınmacı arasında en az 900 bin çocuk var. Bunlar okula gitmesi, meslek eğitimi alması gerekiyor. Burada Türkiye, şimdiye kadar çok az uluslararası yardım aldı” şeklinde konuştu.

Sığınmacıların durumunun Türkiye’de iyi olması ve onların oradan ayrılma sebeplerinin bulunmamasının Avrupa’nın da çıkarına olduğuna işaret eden Merkel, kasım ayında yapılan AB-Türkiye Zirvesi’nde Türkiye’deki sığınmacılar için 3 milyar avro ödenmesi kararını önemli bir katkı olarak gördüğünü kaydetti.

Angela Merkel, “Sığınmacıların her zaman Türkiye’de kalacakları anlamına gelmiyor bu. Hepimiz Suriye’de ateşkesin sağlanmasını ve daha sonra insanların yurtlarına dönmelerini istiyoruz” ifadesini kullandı.