Merkel Rusya'yı uyardı!

Merkel Rusya'yı uyardı!

 Merkel, basın toplantısında yaptığı açıklamada Moskova yönetimini Poroşenko’nun ilan ettiği ateşkes ve barış planına uymadığı için eleştirdi. Almanya Başbakanı, Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımın halen bir seçenek olduğunu belirtti. Merkel 10 günlük ateşkesin ayrılıkçılar tarafından olumlu tepki görmemesinin ve kabul edilmemesinin üzücü bir durum olduğunu belirtti. Diplomatik çözüm arayışından vazgeçmeyeceklerini ifade eden Merkel, “Dışişleri Bakanımız Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarına bugün ev sahipliği yapacak. Fakat şu anda olmak istediğimiz noktada değiliz” diye konuştu.

RASMUSSEN

NATO Genel Sekreteri Rasmussen ise, Almanya’ya müttefikleri olarak verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, “Almanya’nın Afganistan ve Kosova’da yürüttüğü liderlik rolünden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Almanya, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizde savunma güçlerimize verdiği destekle müttefikimiz olarak verdiği sözü yerine getirdi” dedi. Ukrayna krizinde verdiği mücadeleden dolayı Merkel’e de teşekkür eden Rasmussen, “Rusya’nın bu tutumu Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra inşa ettiğimiz barış ve güvenliği tehdit etti. Hiç kimse Avrupa’da Soğuk Savaş dönemine dönmek istemiyor. Ülkelerimizi korumak için savunma gücümüzü sağlam tutmamız önemli” dedi.
Ukrayna’da Cumhurbaşkanı Poroşenko 2 hafta önce doğu kentlerindeki ayrılıkçılara karşı tek taraflı ateşkes ilan etmişti. 10 günün sonunda ayrılıkçıların tutumundan dolayı ateşkes süresini uzatmayacaklarını belirten Poroşenko ülkelerini özgür kılmak için gerekeni yapacaklarını belirtmişti. Ukrayna ordusu Poroşenko’nun açıklamasından kısa süre sonra bölgede askeri operasyon başlatmıştı.