Merkel teklif bekliyor

Merkel teklif bekliyor
Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokratlar Birliği CDU ile kardeş partisi Hristiyan Sosyal Demokratlar Birliği CSU'dan yapılan açıklamalarda göç konusunda birtakım yenilikler yapılmasına gerek olmadığı bildirilmişti. Ancak Merkel, konuyla ilgili olarak henüz tam bir görüşe varmadığını bildirerek, federal koalisyon hükümeti içinde yeniden tartışma başlattı. CDU Genel Sekreteri Peter Tauber ve koalisyonun sosyal demokrat ortağı SPD, yeni bir göç kanunu hazırlanmasını istiyorlar. Fakat Hristiyan Demokratlar Birliği CDU/CSU'nun büyük çoğunluğu buna karşı çıkıyor.

Federal Parlamento Hristiyan demokratlar grubu dün öğleden önce yaptıkları açıklamada, bu konuda yoğun bir inceleme yaptıklarını bildirerek, göç konusunda mecliste herhangi bir çalışma yapmaya gerek olmadığını belirtti. Almanya'daki oturum kanununun yeterli olduğu ifade edilerek, uygulanan sistemin çok iyi olduğu kaydedildi.

Başbakan Merkel ise konunun sakin bir şekilde yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini, son yıllardaki yapılan iyileştirmeler değerlendirildikten sonra bir şey yapılıp yapılmamasına karar verilmesi gerektiğini savundu. Alman haber ajansı dpa'nın bildirdiğine göre CDU'nun Genel Başkanlık toplantısında göç konusu yeniden ele alınacak.

SOSYAL DEMOKRATLAR KANADA'DAKİ GİBİ İSTİYOR

Sosyal Demokrat Partinin Federal Parlamentodaki Fraksiyon Başkanı Thomas Oppermann, parti içinde yapılan eleştirilerden sonra, kendisi tarafından taleb edilen daha fazla göçün, Alman işçilere yük getirmemesi gerektiğini söyledi.
İkinci televizyon kanalı ZDF'e konuşan Oppermann, Almanya'daki işgücü açığını gidermek için hem iç piyasaya hem de dış piyasaya açılmak gerektiğini belirtti.

Oppermann daha önce Kanada'dakine benzer bir puanlama sistemiyle AB dışındaki ülkelerden Almanya'ya işçi getirilmesini önermişti. Kanada'daki uygulamada nitelikli işgücünü temin etmek için yaş, iş niteliği ya da dil kriterleri gözönüne alınarak, ülkeye gelmek isteyenlere puan veriliyor.

Alman Hristiyan demokratlar Kanada'da bu sistemde bazı değişiklikler yapılarak işyeri için belge istendiğini, bunun zaten Almanya'da da oturum kanunuyla uygulandığını öne sürüyorlar.