Haberin Adresi
16° Bursa

Bursa

16°

Bursa

Çarşamba

/

Perşembe

12°/

Cuma

12°/

Cumartesi

10°/

Pazar

/

Pazartesi

18°/

Haberin Adresi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Ekonomi

Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararlarını açıkladı. Karara göre politika faizi olan haftalık repo faizini 0,75 puan (75 baz puan) düşürerek yüzde 8,75'e çekti.

Yayınlanma:

Merkez bankası Para Politikası Kurulu günlerdir beklenen faiz kararını açıkladı. Karara göre politika faizi olan haftalık repo faizini 0,75 puan düşürerek yüzde 8,75’e çekti. Faiz koridorunun üst bandı olan marjinal fonlama oranı yüzde 12 borçlanma faiz oranını ise yüzde 8’de bıraktı.

Ekonomistler ve uzmanlar ağırlıklı olarak Merkez Bankası’ndan 0.5 puanlık (50 baz puanlık) indirim bekliyorlardı. Böylece Merkez Bankası uzmanların beklentilerinin 25 baz puan üzerinde indirim yapmış oldu.

Merkez Bankası Nisan ayında haftalık repo faiz oranını 0.5 puanlık indirimle yüzde 9.5’e çekmişti. Ancak bu indirim özellikle Başbakan Erdoğan tarafından çok sert eleştirilmişti. Erdoğan Köln gezisi sonrası “Yüksek faizi, yüksek enflasyonun sebebi olarak görüyorum. Benim bu noktadaki anlayışım bu. Yani faiz-enflasyon ilişkisinde faiz sebeptir, enflasyon ise neticedir. Ve bunlar doğru orantılıdır… Sizin faiz politikanız yanlış. Olayı kura bağlamak bana göre çok daha yanlış” diye konuşmuştu.

İLGİLİ HABER Borçlu milyonlar rahat bir nefes alacak! O borçlar yok edilecek
Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararlarını açıkladı. Karara göre politika faizi olan haftalık repo faizini 0,75 puan (75 baz puan) düşürerek yüzde 8,75'e çekti.

Merkez Bankası Nisan ayında marjinal fonlama oranını yüzde 12, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 11,5, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 8 düzeyinde sabit tutulmuştu.

DOLAR HAFİF DÜŞTÜ

Karar öncesi dolar 2.1320 seviyesindeyken, borsa yüzde 0,72 primle 79 bin 900’ten ilk seansı kapamıştı. Gösterge bono faizi ise yüzde 8,38 seviyesindeydi. Kararın ardından ilk anda dolarda düşüş gerçekleşerek dolar 2.1280 TL’ye geriledi. Bono faizlerinde ise değişiklik olmadı.

Faiz düştü, borsa coştu!

author avatar
Haberin Adresi İnternet Editörü
Haberinadresi.com internet editörü. Gündem, ekonomi, spor ve birçok konuda haberin hazırlanması ve haber okuyucularına sunulmasını sağlamaktadır.

İlgili Haberler