Mersin’de Badem Ağaçları Çiçek Açtı

Mersin’de Badem Ağaçları Çiçek Açtı

Türkiye’nin ikinci büyük badem üretim merkezi konumundaki Akdeniz Bölgesi’nin sahil kenti Mersin’de badem ağaçları çiçek açtı. Güneşli günler ağaçları yalancı baharla kandırdı. Ancak erken açan çiçeklerin üreticiyi endişelendirdiği ifade ediliyor.
Çiçek açan ağaçlarda incelemelerde bulunan Ziraat Yüksek Mühendisi Hanifi Alp Arslan, “Türkiye’nin birçok bölgesi soğuk kış şartlarıyla mücadele ederken Mersin’in Erdemli ilçesinde badem ağaçlarında çiçeklenmeler son hızla başlamış durumda. Bölgemizde yetiştirilen bademlerin soğuklama ihtiyacı, yani artı 5 derecenin altında geçirmesi gereken süre 90 ile 400 saat arasındadır. Bölgemizde aşırı derecede soğuklar olmadığından iklim sıcak gittiğinden henüz ağaçlar geçen sezondan kalma yapraklarını da dökmemiş olup, yeni çiçeklere meyletmiştir” dedi.
Akdeniz Bölgesi’nin badem üretimi yapılan ikinci büyük bölge konumunda olduğunu da ifade eden Arslan, “Bölge olarak bulunduğumuz yer Türkiye’nin en sıcak yerlerinden. Burada bizim en büyük korkumuz badem ağaçlarında bu çiçeklenme döneminde eksi 4, eksi 5 dereceye kadar soğuklara mukavemeti olan çiçekler. Körpe ve çağla dediğimiz genç badem döneminde sıcaklık sıfır ile eksi 1 dereceye düştüğü takdirde zarar görürler. Bizim en büyük korkumuz bu, çünkü Türkiye’nin ikinci büyük badem üreticisi olan bölgemiz Akdeniz Bölgesi. İlkbahar geç donları dediğimiz zirai donlardan etkilenmekten çok korkuyoruz. Ancak hepimizin de bildiği üzere iklim bu şekilde bademlerimize çiçek açtırmış durumda. Hayırlara vesile” diye konuştu.
Arslan, “Soğuklanma ihtiyacına bakmaksızın ağaçlarımızın açtığı çiçekler, bölgemizdeki arılara da bir şekilde bayram ettirmiştir” dedi.