Mersin’de ’engelsiz Meü’ Çaliştayi

Mersin’de ’engelsiz Meü’ Çaliştayi

Engelli Destek ve Danışma Hizmetleri Komisyonu ve Engelsiz Yaşam Birimi tarafından Dünya Beyaz Baston Günü’nde, Engelsiz Yaşam Çalıştayı düzenlendi. Engelli öğrencilerle akademik birim danışmanlarını bir araya getiren çalıştayda öğrenciler, karşılaştıkları sorunları dile getirme ve bu sorunları çözümüne yönelik önerilerini dile getirme fırsatı buldu.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Bilgi Erişim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen çalıştaya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürol Emekdaş, Engelli Destek ve Danışma Hizmetleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu ve komisyon üyeleri, Engelsiz Yaşam Birimi Ayhan Gökmen, üniversite öğrenimlerini sürdüren engelli öğrenciler ile Mersin’de bulunan engelli bireyler katıldı. Çalıştayın açılışında söz alan Prof. Dr. Gürol Emekdaş, gönüllülüğün, sevginin ve karşılıklı anlayışın dile getirildiği bir ortamda bulunmaktan duyduğu heyecanı ve mutluluğu dile getirdi ve çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Her bireyin engelli adayı olduğunu vurgulayan Emekdaş, Mersin Üniversitesi olarak bu işe gönül vermiş çalışanlarla birlikte, bıkmadan ve sabırla engelleri kaldırmanın çabası içinde olduklarını kaydetti. “Koşullar ne olursa olsun engelli bireylerimizin toplumda başarılı bireyler olarak yer alması için elimizden gelen gayreti göstereceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın” diyen Emekdaş, önümüzdeki süreçte bu çalışmaları kente yaymak için çaba harcayacaklarını söyledi. Engelleri kaldırma çabası içerisinde olan bir yönetim anlayışı içinde olduklarını yineleyen ve MEÜ engelli bireylerin tercih edecekleri bir yere dönüştürmek istediklerini söyleyen Emekdaş, böylelikle 131 olan öğrenci engelli öğrenci sayısının önümüzdeki yıllarda daha da artmasını beklediklerini belirtti.
Prof. Dr. Çömelekoğlu da Engelsiz Mersin Üniversitesi çalıştayının beşincisini gerçekleştirdiklerini ve engelli öğrencilerin akademik yaşamın her alanına tam olarak erişimini sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Çalıştayda engelli öğrencilerin karşılaştıkları sorunları ortaya koymak ve bu sorunlara hep birlikte çözüm geliştirmek istediklerini aktaran Çömelekoğlu, 2013-2014 yılında engelli bireylere yönelik olarak gerçekleştirdikleri çalışmalarla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. MEÜ’nün, engellilerin eğitim hakkını en temel insan haklarından biri olarak gördüğünü ifade eden Çömelekoğlu, insan hakları yaklaşımıyla engelliliği, doğal bir insan çeşitliliği olarak kabul ettiğini, saygı gösterdiğini ve engelliliğe dayalı önyargıları, tutumları ve insan haklarından yararlanılmasının karşısında duran diğer engelleri ele alır ve çözmeye çalıştığını söyledi. Öğrencilerin fiziksel engellerini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarla ilgili bilgiler aktaran Çömelekoğlu, son olarak Yenişehir Kampüsü’nde 100 metrekarelik bir alanda hizmete girecek olan Engelsiz Kültür Sanat Merkezi’nden bahsetti.
Engelsiz Yaşam Birimi Sorumlusu Ayhan Gökmen ise engelleri kaldırma konusunda çaba sarf ettiklerini ve birime ait küçücük odada büyük işlere imza attıklarını söyledi. İmkanları dahilinde ellerinden gelenin en iyisini yapmayı hedeflediklerini kaydeden Gökmen, bu hedefe yürürken tüm akademik ve idari personel ile öğrencilerin desteğini beklediklerini aktardı.
Çalıştayın ardından Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu, Engelsiz Yaşam Birimi Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berna Arslan ve Engelsiz Yaşam Birimi Sorumlusu Ayhan Gökmen işitme engellilerin ortak derslerini işaret diliyle anlatımı konusunda katkı sağlayan Yunus Emre İşitme Engelliler İlkokulu Müdürü Pevrul Gül ile öğretmeni Veysel Tufan’ı görev yaptıkları okulda ziyaret etti. Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu burada Gül ve Tufan’a birer teşekkür belgesi takdim etti.