Mersin’de İlk Sedir Tohumları Toprakla Buluştu

Mersin’de İlk Sedir Tohumları Toprakla Buluştu

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu sezon Mersin’de 10 milyar karperli sedir tohumu ekilecek. Bu kapsamda, ilk sedir tohumları Erdemli ilçesindeki Ünlük Tepe’de toprakla buluştu.
Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Erdemli Orman İşletmesi sınırlarındaki 2 bin 100 rakımlı Ünlük Tepe’de sedir tohumlarının toprakla buluşturulduğu etkinliğe Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Ağaçlandırma Şube Müdürü Erdoğan Üstüner, Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan Akduman, İşletme Müdürlüğü personeli ve yöre halkı katıldı.
Etkinlikte açıklama yapan Bölge Müdürü Baca, karpelli sedir tohumu ekim çalışmalarının Türkiye’de ilk defa Anamur İşletme Müdürlüğü Armutkırı mevkiinde 1984 yılından başladığını bildirdi. O tarihten bu yana aralıksız olarak devam edilen ekim çalışmalarının hayranlık uyandıracak şekilde başarıyla sürdürüldüğünü belirten Baca, “2 bin 100 rakımlı Ünlük Tepe’de 285 hektarlık alanda ormancılarımız zor koşullarda Toroslar’ın süsü asil ağaç sediri yetiştirmek için fedakarca çalışmakta. Toprak işlemesi yaz aylarında yapılan bu sahaya yaklaşık 130 ton civarındaki tohum atımını başlattık. Mersin Bölge Müdürlüğü olarak il genelinde toplanan kozalakların tohumlarını karpelli sedir tohumları olarak çıkarttık. İlçelerimizdeki 6 bin hektarlık toprak işlemesi yapılan sahalarda sedir ekimini gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 6 bin hektarda da hem dikim hem de ekim yoluyla ağaçlandırma faaliyetinde bulunacağız” dedi.
Mersin genelinde 980 ton sedir kozalağı topladıklarını dile getiren Baca, “Biz bunun toplamasına Eylül ayında başladık, Ekim’in 15’inde de bitirdik. Anamur, Gülnar, Silifke, Tarsus, Erdemli ve Mersin’den, Torosların değişik yörelerinden 980 ton civarında sedir kozalağı topladık. Mersin Bölge Müdürlüğümüz sedir ile simgeleşmiş. Burası sedir yetiştiriciliğinin ekolü ve okulu olmuş. Kayseri, Konya, Karaman ve Kahramanmaraş tarafındaki fidanlıkların ihtiyacını da karşılıyoruz. Bu yıl bu illerimize yaklaşık 200 ton sedir tohumu gönderdik. Toroslar’da yaklaşık 110 bin hektar sedir sahamız oluşmuş durumda. Çok güzel bir görüntü oluştu ve hatta seyreltmeye başladık. Ormancı ağabeylerimizin yaptığı çalışmalarının semerelerini şimdi topluyoruz. Bugün yaptığımız çalışmalardan da gelecek kuşaklar faydalanacak” ifadelerini kullandı.