Mersin’de Parkomat Çalişanlarinin Siyah Çelengine Polis Engeli

Mersin’de Parkomat Çalişanlarinin Siyah Çelengine Polis Engeli

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki parkomat uygulamasını kaldırmasının ardından işsiz kalan, bir aydır oturma eylemi eylem yapan parkomat çalışanları, bugün belediye binası önüne siyah çelenk bırakmak isteyince polis engeline takıldı. Çelenk, polis izniyle belediye binasına 3 metre uzaklıktaki bir çiçek saksısının önüne bırakılabildi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İmar İnşaat A.Ş.’nin, kentteki parkomat işini yürüten Parktur Otopark Yönetim Sistemleri firmasının Temmuz ayı sonu itibariyle 1 milyon 382 bin lira borcu olduğu gerekçesiyle sözleşmeyi tek taraflı feshetmesinin ardından Büyükşehir Belediyesi’nin parkomat uygulamasını kaldırmasıyla işsiz kalan parkomat çalışanlarının eylemi devam ediyor. Atatürk Parkı içerisinde bir aydır oturma eylemi yapan parkomat çalışanları, bugün siyah çelenkle Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne yürüdüler. Sloganlar atarak belediye binasına ulaşmaya çalışan grubun önü, binaya 20 metre kala çevik kuvvet ekipleri tarafından kesildi. Burada emniyet yetkilileri ile görüşen grup sözcüleri, Türkiye’de yaşanan iş kazalarında yaşamlarını yitiren taşeron işçiler anısına belediye binası önüne siyah çelenk bırakacaklarını belirterek, izin verilmesini istediler. Görüşmeler sonucunda, grubun bulundukları noktada açıklama yapmalarının ardından, sadece iki çalışan tarafından çelenk bırakılmasına izin verildi.
Burada grup adına konuşan işçilerden Akif Şenyiğit, önlerinin çevik kuvvet ekipleri tarafından kesilmesinden üzüntü duyduklarını belirterek, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a seslendi. Şenyiğit, “Gönül isterdi ki, Sayın Belediye Başkanı buraya gelip, tokalaşıp, ‘Hoş geldiniz, sorunlarınızı birebir dinlemek isterim, bir temsilciniz gelsin’ diyebilseydi. Bir kentin yöneticisi olmak bunları gerektirir. Bir kenti yönetmek adil olmayı ve bütün kesimleri kucaklayacak bir anlayış gerektirir. Ancak, burada bizim hak arayışımızdaki bu duruş, bizi emniyet güçleriyle karşılamaları, emniyet güçlerine direktif vermeleri bizi derinden yaralamıştır. Ancak şu da bilinsin ki, biz hiçbir zaman hiçbir görüşün, hiçbir siyasal anlayışın taraftarı değiliz. Biz en kutsal insanlık hakkı olan hak arayışımız içerisindeyiz. Bunun farklı yansıtılmasını istemiyoruz. Bu noktada duruyoruz ve hakkımızı alana kadar da ayrılmama kararlılığı içindeyiz” dedi.
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 maden işçisi ile son olarak İstanbul’da 10 işçinin hayatını kaybetmesini protesto etmek ve onların anısına siyah çelenk bırakmak için geldiklerini ifade eden Şenyiğit, “Çünkü ölümlere yol açan sistemin taşeronluk sistemi olduğunu biliyoruz. Bu temelde tepkimizi koymaya geldik” diye konuştu.
“BAŞKANI SAĞDUYUYA DAVET EDİYORUZ”
Daha sonra grup adına hazırlanan açıklamayı okuyan işçilerden Cihangir Kılınç, parkomat işçileri olarak bugün eylemlerinin 1. ayını doldurdukları halde halen Başkan Kocamaz’dan sorunlarına yönelik bir açıklama olmadığını söyledi. Parkomat işçilerinin asıl işvereninin Büyükşehir Belediyesi olduğunu söyleyen Kılınç, “Çözüm makamı da kendileridir. Görüşme taleplerimize olumlu bir yanıt vermemiştir. Bizleri güvenlik güçlerine hedef göstermektedir. Kendisini, yürüttüğü politikayı bir kenara bırakarak sağduyuya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Başkan Kocamaz’dan, kendilerine Büyükşehir Belediyesi bünyesinde istihdam alanı açması konusunda bir kez daha seslendiklerini vurgulayan Kılınç, “Büyükşehir Belediyesi ve Burhanettin Kocamaz, sorunlarımıza kulak tıkamaktan vazgeçip bir an önce harekete geçmelidir. Umarız bu siyah çelenk kendisine öğretici olur, bir an önce adım atmasına vesile olur” şeklinde konuştu.
SİYAH ÇELENGE 3 METRE İZNİ
Açıklamaların ardından alkışlarla Kocamaz’ı protesto eden gruptan iki kadın çalışan ile Şenyiğit, çevik kuvvet ekiplerinin arasından geçerek, yanlarında getirdikleri siyah çelengi, polisin izin verdiği nokta olan belediye binasına 3 metre uzaklıktaki bir çiçek saksısının önüne bıraktı. Grup daha sonra, sloganlar atarak, oturma eylemi yaptıkları Atatürk Parkı’na döndü.