Meşhur Araban Köy Peynirine Yoğun İlgi

Meşhur Araban Köy Peynirine Yoğun İlgi

Bahar mevsiminde üretimine başlanacak olan meşhur Araban köy peynirinin siparişlerine 3 ay önceden başlandı.
Meşhur Araban Köy Peyniri, Gaziantep ve yöresinde üretilen ve en kalitelisi Araban İlçesine bağlı Körhacıobası Mahallesinde yetişen keçi sütünden yapılan bir peynir türü. Genel olarak keçi sütünün bol bulunduğu ilkbahar aylarında Karadağ ve Araban Ovası’ndaki organik ürünlerle yetiştirilen keçi sütü kaynatılarak üretilir ve tuzsuz olarak satılan peynir alındıktan sonra tuz ile salamura yapılarak soğuk hava depolarında veya derin donduruculu buzdolaplarında muhafaza edilerek yıl boyunca kahvaltılık olarak tüketilen ayrıca börek ve peynirli künefe yapımında da kullanılan peynir türü.
Araban İlçesine bağlı Körhacıobası mahallesindeki ‘Peynirci Sülüker Ailesi’ olarak tanınan Sülüker ailesinin önderi Erol Sülüker, Antep peynirinin dünyanın en doğal peynirlerinden birisi olduğunu kaydederek, “Çünkü içerisinde süt ve Körhacıobası mahallesindeki Peynirci Sülüker ailesine has özel bir maya dışında hiçbir katkı maddesi bulunmuyor. Ailemize has özel maya kullanarak keçi sütünden elde ettiğimiz meşhur Araban Köy Peyniri’nin satışını yapıyoruz. Normalde, bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte Karadağ ve Araban Ovası’ndaki organik bitkilerin yeşermesiyle birlikte Mart ayında otlattığımız keçilerden elde ettiğimiz sütü kaynatarak ailemize has özel maya ile üretimine başladığımız meşhur Araban Köy Peyniri’nin kalitesini ve insan sağlığı için faydalı olduğunu bilen müşterilerimiz kışlık peynir ihtiyacı olan yıllık peynir siparişlerini 3 ay önceden vermeye başlamasıyla birlikte Mart ayında üretimine başlayacağımız meşhur Araban Köy Peyniri için müşterilerimiz sıraya giriyor’’ dedi.
Sülüker, ’’Meşhur Araban peynirinin lezzeti mevsime göre değişebiliyor. Mesela beşinci ay ile dokuzuncu aylar arasında çok lezzetli olur. Kış mevsiminde biraz kalite düşebilir. Bu da keçilerin beslenmesi ile alakalı bir durum. Keçilerin bahar mevsiminde yeşil ot yediği dönemlerde daha lezzetli olur. Kış aylarında ise keçiler içeride beslendiği için peynirin yağ oranı düşük olur. Bu nedenle de kışlık peynirin beşinci ay ile dokuzuncu aylar arasında alınıp tuz ile salamura yapıldıktan sonra tenekelere doldurulup soğuk hava depoları ile derin donduruculu buzdolaplarında muhafaza edilip kış mevsiminde yenmesini tavsiye ediyorum. Dünya’nın en zengin mutfağına sahip Antep mutfağının ve Anteplilerin kahvaltıda, tatlılarda ve börek çeşitlerinin yapımında vazgeçilmezi olan meşhur Araban köy peyniri, tanıtılmayı bekliyor. Ayrıca Antep peynirinin kalitesini anlamak isteyenler, peynir tuzsuz haldeyken peyniri çiğneme esnasında ağızda bıraktığı tat ve çıkardığı ses sayesinde peynirin kalitesi anlayabilirler’ dedi.