Mesleklerini ilk günkü aşkla yapıyorlar

Mesleklerini ilk günkü aşkla yapıyorlar

Ayakkabı ustası Uyuk ve demir ustası Çelika, küçük yaşlardan itibaren sürdürdükleri baba mesleklerini gelişen teknoloji karşısında ayakta tutmaya çalışıyor. Diyarbakır'da babasından devraldığı dede mesleğini 73 yıldır sürdüren 80 yaşındaki Selim Uyuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük dükkanında kunduracılık yaptığını, mesleğini çok sevdiğini söyledi.
İşine olan sevgisini "Mesleğim ruhuma işlemiş. Evladım 'Baba artık bırak' diyor, ben 'Bırakamam' diyorum. Ayakkabıların kokusunu almam lazım." şeklinde dile getiren Uyuk, zevkli bir meslekle uğraştığını, bu mesleğin içine girenlerin bir daha bırakamadığını anlattı.
Mesleğinin değerini bildiğini, vazgeçmenin kolay olmadığını ifade eden Uyuk, mesleğine olan sevdasını hiçbir şeye değişmediğini aktardı.
"BEN AYAKKABI DOKTORUYUM" 
Uyuk, "Ben ayakkabı doktoruyum. Benim bu mesleğim yapılmasaydı, insanlar yollarda yürüyemezdi. Ayakkabını giyiyorsun yağmurda, çamurda ve karda ayağın üşümüyor ve su almıyor. İşte bu da bir doktorluk mesleğidir." diye konuştu.
Mesleği sayesinde aç kalmadığını ve 10 çocuk büyüttüğünü ifade eden Uyuk, kazandığını çocukları için harcadığını, şimdi de çocuklarının kendisine destek olduğunu anlattı. 
"75 YILDIR DEMİR DÖVÜYORUM" 
Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Kayapınar beldesinde yaşayan 85 yaşındaki İbrahim Çelika da babasından devraldığı mesleğini 75 yıldır sürdürüyor.
Gelişen teknoloji karşısında kaybolmaya yüz tutan nal, nal çivisi, balta ve tırpan yapan Çelika, mesleğini 3 çocuğuna da öğretti. Çelika, tamamen el emeğine dayalı mesleğini her şeye rağmen sevdiğini vurgulayarak "75 yıldır demir dövüyorum. Daha önce babam bu işi yapıyordu. Çalışmalarımızı elle ateşle yapıyoruz." dedi.
Geçmişte civar ilçelerde demircilik mesleğini yapıldığını Çelika, ancak daha sonra bölgede sadece kendisinin kaldığını, gelişen teknoloji karşısında baba mesleğini sürdürmekte güçlük çektiğini aktardı.
Çelika, "Çok şükür idare ediyoruz, geçimimizi sağlıyoruz. Günlük, 4-5 balta, tırpan, 50 civarı nal, günlük 1-2 kilogram çivi yapıyoruz. Çocuklarımla beraber çalışıyorum. Artık benim ömrüm geçti, ömrümün sonuna geldim ama yine de çalışıyorum." şeklinde konuştu.