Meteoroloji Erzurum 12. Bölge Müdürü Uygar Us, Kurum Çalişmalarini Anlatmak İçin Basınla Bir Araya Geldi

Meteoroloji Erzurum 12. Bölge Müdürü Uygar Us, Kurum Çalişmalarini Anlatmak İçin Basınla Bir Araya Geldi

Hizmet binasında düzenlediği toplantıda açıklama yapan Us, Erzurum’un da içinde yer aldığı Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nin son 48 yılın yıl en sıcak ve kurak yılını yaşadığını bildirdi. Us, Erzurum’da yağış azlığının olduğunu belirtirken, karın birikim yapamadığını belirtti.
Meteoroloji Bölge Müdürü Us, “2014 yılı mevsim ortalamalarının Erzurum, Ağrı, Kars, Ardahan, Iğdır ve Erzincan için sıcak ve yağışsız geçtiğini açıkladı. Geçen yıl Erzurum’un 2,5 santigrat derece daha sıcak geçtiğini belirten, Us, "Ortalama sıcaklıklara göre 2,5 santigrat derece daha sıcak yaşanmış ve Erzurum 2014 yılının tüm aylarında mevsim normallerinin üzerinde hava sıcaklıklarına maruz kalmıştır. Aralık ayı mevsim normallerine göre 5,9 santigrat derece daha sıcakken, Kasım ayı 0,8 santigrat derece daha sıcak gerçekleşmiştir. Yıl boyu özellikle aralık ayında yaşanan yüksek sıcaklıklar nedeniyle 2014 yılı son yılların (1966’dan sonra) en sıcak yılı olarak karşımıza çıkmaktadır." dedi.
Meteoroloji Bölge Müdürü önümüzdeki yaz mevsiminde ise Erzurum ve bölge illerinde ise mevsim normallerine göre yağmur beklediklerini ifade etti” Hava kirliliğinin ve soğukların yoğun olarak yaşandığı inversiyon olayının Erzurum’un coğrafi şartlarından dolayı kaçınılmaz bir gerçeklik olduğunun da altını çizen Us, "İnversiyon, Erzurum için ’olmazsa olmaz’ bir vakıa ve gerçek. Kışın bulutsuz gecelerde soğuk hava alçak kısımlara iniyor. Sıcaklık da yukarı çıkıyor. Böyle olunca şehir üzerinde kirli hava birikiyor. Rüzgarlarda kirli havaya dağıtmakta yetersiz kalıyor. Erzurum çukurda kaldığı için inversiyon da en fazla havalimanı bölgesinde gerçekleşiyor." dedi. Erzurum’da geçen hafta etkili olan kar yağışı ve fırtına nedeniyle okulların tatil edilmesinde yaşanan problemde kendilerinin de payı olduğunu itiraf eden Meteoroloji Bölge Müdürü Us, "Rüzgarın şiddetini ön göremedik. Fırtınayı tahmin ettik ama etkisini tahmin edemedik. Fırtınanın hızı saatte 82 kilometre hıza ulaştı. Geçen salı günü yağış bekliyorduk. Yağış gerçekleşmedi. Bazı illerde okullar kar ve soğuk nedeniyle tatil edildi. Ama Erzurum bu koşullara alışık olmalı. Erzurum’da şartlar bu. Eksi 14 derece soğuk Erzurum için uç bir değer değildi. Geçen hafta okulların olumsuz hava koşulları nedeniyle tatil edilmemesinde bizim sorumluluğumuz var." şeklinde konuştu.