Meü’de Araştırma Proje Potansiyelinin Geliştirilmesi Ve Sürdürülebilirliği Projesi

Meü’de Araştırma Proje Potansiyelinin Geliştirilmesi Ve Sürdürülebilirliği Projesi

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Araştırma Proje Potansiyelinin Geliştirilmesi ve Sürdürülebilirliği Projesi’nin açılış ve tanıtım toplantısı yapıldı. Rektör Prof. Dr. Çamsarı, araştırma ve proje geliştirmeye büyük önem verdiklerini belirterek, yapılacak her bilimsel projeye destek vermek istediklerini söyledi.
MEÜ tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK-1000 destek programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan Mersin Üniversitesi Araştırma Proje Potansiyelinin Geliştirilmesi ve Sürdürülebilirliği Projesi’nin açılış ve tanıtım toplantısı Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’nın yanı sıra Teknoloji Transfer Ofisi ve Projelerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Arslan, proje yürütücüsü Doç. Dr. Kasım Ocakoğlu, proje düzenleme ekibi ve üniversite öğretim elemanları ile lisans üstü öğrencileri katıldı. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Çamsarı, rektörlük görevine başlamasının ardından üniversitede öğretim elemanları ve öğrencileriyle ilk kez Mersin Üniversitesi Araştırma Proje Potansiyelinin Geliştirilmesi ve Sürdürülebilirliği projesi vesilesiyle bir araya gelmenin kendisini mutlu ettiğini ve bu toplantının araştırma geliştirmeyle ilgili düşüncelerini paylaşabilmesi açısından önemli olduğunu belirtti. TÜBİTAK’ın MEÜ ile ilgili verilerini katılımcılarla paylaşan Çamsarı, “Son beş yılda 236 adet akademik proje hazırlanarak sunulduğu, bunlardan 75’inin iade edildiği, 140’ının kabul görmediği ve sadece 39 projenin kabul görerek uygulandığı görülmektedir. Bünyesinde bir Teknoloji Transfer Ofisi, Patent Ofisi ve merkez kampüsü içinde Teknopark’ın bulunduğu üniversitemizin, Ar-Ge altyapısını proje üretme açısından yeterince kullanmadığı anlaşılmaktadır” dedi.
Çamsarı üniversitelerin asıl amacının araştırma-geliştirme faaliyetleri olduğunu belirterek, MEÜ’nün bu konudaki eksikliğine dikkat çekti. Bu eksiklikteki ana nedenin MEÜ’deki öğretim elemanlarının proje hazırlama süreçleriyle ilgili bilgi ve tecrübe eksikliği olduğunu ifade eden Çamsarı, son beş yıl içindeki iade ve ret edilen proje sayısındaki yüksekliğin bu sorunun göstergesi olduğunu aktardı. Çamsarı, üniversitelerinin bu alandaki başarısızlığını etkileyen diğer bir nedenin de akademik kadro ve lisansüstü öğrencilerin araştırma ve proje hazırlamasını destekleyecek mekanizmaların yetersizliği olduğunu söyledi. Projenin, bu eksikliğin giderilmesine katkı sunacağına inandığını dile getiren Çamsarı, projede yoğun olarak gerçekleştirilecek bilgilendirme, farkındalık yaratma ve tanıtım faaliyetlerinin proje hazırlanması konusundaki eksikliği gidereceğini ve kabul gören proje sayısını arttıracağını kaydetti.
Teknoloji Transfer Ofisi ve projelerden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Arslan ise üniversitelerin eğitim ve araştırma görevlerinin olduğunu belirtti. Eğitim konusunda bazı bölümlerde öğretim üyesi ve öğrenci eksiklikleri dışında bir sıkıntının olmadığını aktaran Arslan, bu eksiklikleri gidermek üzere çalışmalara başladıklarını kaydetti. Araştırma konusunda ise öğretim elemanlarının isteğinin projelerine destek verilmesi olduğunu belirten Arslan, bu desteğin kurum içinde Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi ile kurum dışında ise TÜBİTAK ve benzeri kurumlar aracılığıyla gerçekleşebildiğini söyledi. Projenin kurum dışından destek sağlama konusunda yol gösterici olacağını dile getiren Arslan, bazı projelerin çok basit eksiklikler nedeniyle ret edildiğini ve söz konusu projenin bunun önüne geçeceğine inandığını ifade etti. Kurum içi desteğin BAP yoluyla sağlandığını söyleyen Arslan, bu birimdeki kaynağın da geçmişteki yıllarda daha çok güdümlü projelere aktarıldığını belirtti. Konuşmasının devamında BAP’ın 2014 yılı verilerini katılımcılarla paylaşan Arslan, 2014 yılında birimin 7 milyon 683 bin lira bütçesi olduğunu söyledi. Yürüyen projeler için 8 milyon 835 bin liraya ihtiyaç olduğunu belirten Arslan, “Bu rakama toplantısı bekleyen ve otomasyon sistemine girmiş olan projeler de eklendiğinde 9 milyon liralık bir ödeneğe ihtiyaç duyulmaktadır. Mevcut bütçe bu rakamı karşılamaktan uzak olduğundan bu durum yeni gelen projelere destek verilememesi sonucunu doğuracaktır” dedi.
Toplantıda son olarak Mersin Üniversitesi Araştırma Proje Potansiyelinin Geliştirilmesi ve Sürdürülebilirliği Projesi’nin yürütücüsü Doç. Dr. Kasım Ocakoğlu, projeyi tanıtan bir sunum gerçekleştirdi. Projenin amacını ve bu amacı gerçekleştirmek üzere yapacakları çalışmaları aktaran Ocakoğlu, projenin hazırlık aşamasıyla ilgili bilgileri de paylaştı.