Mezardaki Ağaçlar, Dilek Ağacına Dönüştürüldü

Mezardaki Ağaçlar, Dilek Ağacına Dönüştürüldü

Van’ın Gürpınar ilçesinde 400 yıl önce yaşayan Abbasilerin Hakkari Beyliği’ne ait tarihi mezarlar içerisinde bulunan ağaçlar, ‘Dilek Ağacı’na çevrildi.
İlçeye 40 kilometre uzaklıkta bulunan Hamurkesen (Zernek) Mahallesi, tarihe ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 400 yıl önce burada yaşayan Abbasilerin Hakkari Beyliği’ne ait tarihi mezarlıklar içerisinde bulunan ağaçlar, vatandaşların uğrak yeri oluyor. Her gün köy dışından vatandaşlar tarafından ziyaret edilen mezarlıklar ve mezarlık içerisinde bulunan ağaçlar, dertlerine çare bulunması için dallarına bez parçaları bağlıyor. Köydeki kale ve mezarlıkta incelemelerde bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, mezarların burada halen ‘kırk’ yeri olarak kullanıldığını ifade ederek, “Burada halk inançları açısından hem kale hemde mezarlar adeta ‘kırk’ yerine dönüştürüldü. Özelikle bölgedeki ruhi hastalıkları olan, akıl hastalığı gibi problemleri olanlar hem bu mezarlardan medet umularak, hem de kalenin en alt katındaki bu gün mahzen gibi duran kısımda bir gece o hastayı oraya bağlayıp yatırılarak insanları tedavi edilmeye çalışılıyor. Burayı ruh tedavi merkezi gibi de düşünmek mümkün. Belki bu açıdan da dikkat çekilebilir” dedi.
Mezarlıkta bir yabani ağaç gördüklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, “Ağacın her tarafına bez bağlanmış. Ruh tedavi is için ağacın altıda kullanılıyor. İlginç bir görüntü oluşturuyor burası. Aslında burayı biraz araştırdım. Bu ağaçlara bez bağlanması biraz da bu bölgenin eski inançları olan Yezidi geleneği ile de alakası var. Bu ağaçlara bez bağlama olayının biraz Yezidi geleneği olarak ta buralara yansımış olduğunu söyleyebiliyoruz. Bu gelenek günümüze kadar geldiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.