Mezeci Çırağı beyazperdede

Mezeci Çırağı beyazperdede

Minteks Şirketler Grubu Başkanı Özkan İrman’ın geçtiğimiz yıl Uçurtma Yayıncılık’tan çıkan ve ikinci baskısı da büyük ilgi gören kitabı Pirinç Hanı- Mezeci Çırağı sinema filmi oldu. Film, Bursa Pirinç Hanı’nda 1970’li yıllardaki esnafın günlük yaşamını Mezeci Çırağı’nın sessiz tanıklığında, aşk acısıyla örülü hikâyesiyle beyazperdeye taşıyor.



Aynı adlı eserden sinemaya uyarlanan filmin senaristliğini ve yönetmenliğini Engin Karslıoğlu üstleniyor. Güçlü oyuncu kadrosuyla da dikkat çeken filmde, Yusuf Atala, Deniz Oral, Murat Ercanlı, Ahmet Karakman, Aydan Çakır, Sabriye Günüç, Pınar Gordie, Ersin Özkan, Ahmet Ünal, Zeynep Şenyiğit, Arda İrman, Tuna İrman gibi isimler yer alırken, filmin çekimlerine Kayseri’de başlandı.



Özkan İrman, Bursa’nın tarihi değerleri arasında yer alan ve Unesco Dünya Mirası Listesi’ne giren Hanlar Bölgesi’nin kendi içinde çok önemli hikayeler barındırdığına dikkat çekerek, “Benim Pirinç Hanı serüvenim 70’li yıllarda, daha 7 yaşındayken başladı. Babam Mezeci İsmail Hakkı diye tanınırdı. Ben de handaki esnafların yanında çalışan çıraklar gibi, ücretsiz iş gücüydüm. Elimde bir askı, han içinde ve dışında bütün dükkânları gezen, aynı zamanda çevremdeki olayları gözlemleyen bir çocuktum. Zorluklar çekmiş, o dönemin acısını yaşamış ve anılar biriktirmiş biri olarak, kitabımla az da olsa insanlara o dönemi anlatmak istedim. İlgi görmesi ve bir sinema filmi ile daha geniş kitlelere ulaşacak olması Bursa adına beni çok gururlandırdı” dedi.



CANNES’A HAZIRLANIYORUZ
Yönetmen Engin Karslıoğlu ise drama türünde çekilen Mezeci Çırağı filminde seyircinin, yoksulluğu, garipliği, aşk acısını iliklerine kadar hissettirirken zaman zaman da güldüreceğini belirtti. Sinema filminin Cannes Film Festivali başta olmak üzere, tüm festivallerde gösterilmesini planladıklarını ve çok kısa bir süre içerisinde vizyona gireceği müjdesini verdi.



Çekim mekanları hakkında da bilgi veren Karslıoğlu, “Titiz mekan araştırmalarımızdan sonra, Bursa Pirinç Hanı’nın restore edilmeden önceki halini yansıtan en uygun hanı Kayseri’de bulduk. Kayseri Valiliği’nin desteğiyle, han restore edilmeden önce çekimlere başlamamız da bizim için çok önemli bir şans oldu. Şu anda tıpkı Bursa Pirinç Hanı’nın 70’li yıllarında olduğu gibi han içinde yer alan zanaatkarlarımız da dükkanlarını bizim için uygun hale getirdiler. Yaklaşık 10 gün Kayseri’de sürecek olan çekimlerimizden sonra filme Bursa ev sahipliği yapacak” dedi.