MHP'de olağanüstü kongre beklentisi

MHP'de olağanüstü kongre beklentisi

Bin 241 kongre delegesi bulunan MHP'de olağanüstü kongreye gitmek için ise tüzükte 249 delegenin oy vermesi şartı yer alıyor. Partiden sızan bilgiler, olağanüstü kongreyi talep edeceklerin yeterli imzayı bulamayacağı yönünde. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin de seçim gecesi görevinin başında olduğunu açıklaması sonrası parti içindeki muhalefetin 2017 yılına kadar bekleyeceği anlaşılıyor.

1 YIL SONRA FAZLA ADAYLI KONGRE...

BBCTürkçe'nin haberine göre MHP'yi yakından tanıyan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yeniçağ gazetesi yazarı Doç. Dr. Kürşad Zorlu da bu fikirde. Zorlu, "Önümüzdeki günlerde bir sürpriz olmazsa, büyük ihtimalle bir yıl sonra birden fazla adaylı bir olağan kongre MHP'yi bekliyor" diyor.

5 AYDA 2 MİLYONA YAKIN OY GİTTİ

MHP Genel Merkezi ve teşkilatlar ise hangi seçim bölgelerinde darbe aldıklarını ve gerekçelerini anlamaya çalışıyor. 5 ayda yaklaşık 1 milyon 900 bin oy kaybeden MHP'nin yenilginin nedenleri konusunda yaptığı iç değerlendirmesinden herhangi bir ayrıntı henüz sızmış değil.



OY DEPOLARINDA BÜYÜK KAN KAYBI

Türkiye’nin hiçbir seçim bölgesinde birinci parti olamayan ve oy oranı yüzde 16.3’ten yüzde 12.3’e gerileyen MHP, özellikle oy deposu olan Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya,, Afyon, Kastamonu gibi illerde büyük kan kaybı yaşadı. Bu iller, MHP’nin geleneksel oy sahası olması dışında ideolojisini de öteden beri ayakta tutan iller arasında yer alıyor.

SEÇMENİ CEZALANDIRDI

MHP, 2002 genel seçimlerinde seçmeni AKP’ye kaydığı için bu illerden az oy almış ve yüzde 10’luk ülke barajını geçememişti. Kürşad Zorlu da bu tespitlere katılıyor ve özellikle 7 Haziran sonrasındaki duruşu nedeniyle MHP’nin, seçmeninin bir kısmı tarafından “cezalandırmış olabileceğini” söylüyor.
MHP’nin 'her şeye hayır diyen parti’ algısını kıramadığını aktaran Zorlu, şöyle devam ediyor:
“1 Kasım’da ortaya çıkacak olası bir koalisyonda MHP’nin nasıl bir tavır sergileyeceği de oy kaybında etkili oldu diyebiliriz. MHP, dört ilkesinde ısrar ettiğinde yine koalisyon kurulamaması sonucu ortaya çıkacaktı. Bu ihtimal, oy verecek vatandaşı etkiledi.”