Mide süpürücü katlanır açılır robotlar!

Mide süpürücü katlanır açılır robotlar!

ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Japonya'daki Tokyo Teknoloji Enstitüsü ve İngiltere'deki Sheffield Üniversitesi'nin işbirliğinde geliştirilen robot, boğazdaki cisimleri hastaya zarar vermeden çıkarabiliyor.

KATLANIR-AÇILIR

Japonların kağıt katlama sanatı origamiden ilham alınarak katlanıp açılabilen bir şekilde dizayn edilen minik robot, hastanın yemek borusu ve midesinin içerisinde hareket ediyor ve mıknatıslar sayesinde hastaların yuttuğu metal cisimleri tutabiliyor.

Her yıl, yanlışlıkla cisim yutulmasından kaynaklı binlerce kaza meydana geliyor. ABD'de yılda ortalama 3 bin 500 kişinin saat pili yuttuğu düşünülünce robotun ne kadar önemli olduğu görülüyor. Hastalar, dışında suda eriyen bir kapsül bulunan robotu bir ilacı yutar gibi yutuyor. Kapsülün erimesinin ardından robot tıpkı origami şekilleri gibi katlanarak yemek borusunda ilerliyor ve yabancı cisimleri üzerine yapıştırarak ilerliyor.

BİR SONRAKİ AŞAMADA İSE...

Araştırmacılar robotu dışarıdan bir manyetik alanla kontrol ediyor. Robot, özellikle pil gibi zehirli olabilecek cisimler yutulduğunda oldukça işe yarıyor. Deneyler sırasında çekilen bir videoda yapay bir yemek borusunda ilerleyen robot, yutulan pille birlikte sindirim sisteminde ilerlemeye devam ediyor. Robotun henüz insanlarda denenecek safhaya gelmediği belirtiliyor. Projenin lideri olan Rumen bilim insanı Daniela Rus, bir sonraki aşamada robotun başka pil modellerinde deneneceğini ve bağırsağın durumu hakkında bilgi almak için kullanılacağını açıkladı.