Milletvekili maaşları artacak mı ?

Milletvekili maaşları artacak mı ?
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda TBMM Üyeliği Kanun Teklifi ile ilgili açıklama yaptı. Çiçek, teklifin siyasi partilerle ilgili olmadığını ifade ederek, "Teker teker milletvekilleri ile ilgilidir. Bir değerlendirme yapılacaksa partiler üzerinden değil, teklifi veren kişi benim, kim ne söyleyecekse bana söylesin. Bu teklifte maaş artışı, parasal artış söz konusu değildir" diye konuştu.

Kanunu olmayan tek erkin yasama organı olduğunu ifade eden Çiçek, "Yürütmenin kanunları var, yargının var, yasamanın yok. Bir düzenleme ihtiyacı var. Şu milletin vekillerini devletin memurlarının peşinden koşmaktan kurtaralım, yasamız olsun, haklarımız, yükümlülüklerimiz olsun, sağımız neyse bilelim ve ona göre bir ihtiyaç olur düzenleme yapılacaksa. Kendi kanunumuzda herkesin gözü önünde bu düzenlemeleri yapmaya çalışalım" şeklinde konuştu.

Demokrasilerde milletvekillerinin özlük haklarının devlet memuruna bağlı olmadığını kaydeden Çiçek, "Türkiye Büyük Millet Meclisi bu milletin teminatıdır. Geçen sene 2014 yılında 540 bin 48 kişi sizi ziyarete gelmiş. Şunun onda biri ülkenin parlamentosuna gelmez" ifadesini kullandı.

Teklif yasalaşırsa milletvekillerinin en yüksek devlet memuru ile aynı maaşı alacağı iddialarına ilişkin de Çiçek, "Bizim maaşımızı da millet veriyor, devlet memurunun maaşını da millet veriyor. Ocak’ta milletvekilleri ne maaş alıyorsa, Aralık’ta ne aldıysa, geçen sene ne aldıysa aynı kritere göre Nisan’da da aynı maaşı alacaktır. 1961 Anayasası’nın 82. maddesi. Herhalde bu başlığı atan arkadaşlar hiç bunlara bakmadı, bu manşeti verdi" dedi. Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün bir milletvekili resmi törenlere, açılışa gittiği zaman mülki idari amirin inisiyatifinde kalıyor. Meclis Başkanı ’kendine yer arıyor’ dediler. Törene gelmek istiyorsa gece gündüz görev yapan milletvekiline sandalye koysunlar. Biz gidiyoruz, millet iradesinin saygısı olsun."

Çiçek’in konuşması öncesi ise AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, toplantıyı takip eden bir kameramanın kamerasını bir süre kullandı.