Milletvekillerine büyük kıyak!

Milletvekillerine büyük kıyak!

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, milletvekillerinin statüleri ve görev tanımlarıyla ilgili bir kanun teklifi hazırladı. 22 maddelik teklif, Meclis Başkanlığı'na Ankara milletvekili Cemil Çiçek imzasıyla sunuldu.

Teklife göre, milletvekillerinin maaşları en yüksek devlet memurunun aldığı miktar olarak belirlenecek. Milletvekilleri en yüksek devlet memurunun almakta olduğu tüm mali haklardan yararlanabilecek.

Milletvekili haklarına, dışardan atanan bakanlar da sahip olacak. Kadın milletvekilleri doğumdan önce ve sonra toplam on altı hafta süreyle izin kullanabilecek. Vefat eden milletvekillerinin yakınlarına, 12 aylık milletvekili maaşı, ölüm yardımı olarak ödenecek. Diplomatik pasoport hakkı, eski milletvekillerine de tanınacak.

Teklifle vekillerin devlet protoklündeki yerleri de öne çekilecek. Teklif, milletvekillerinin yapacağı ve yapamayacağı işleri de belirleniyor.


Milletvekilleri resmi ve özel şirketlerde ücret karşılığı çalışamayacak. İş takipçiliği yapamayacaklar. Milletvekili herhangi bir derneğin vakfın ya da kamu kurumunun yöneticisi de üyesi olamayacak.

Aslında meclis genel kurulunda bekleyen 'milletvekili hakları" düzenlemesi bulunuyordu. Ancak, partiler arasında uzlaşma sağlanamayınca, devreye Meclis Başkanı Cemil Çiçek girdi. Teklifinin önümüzdeki hafta meclis plan bütçe komisyonunda ele alınması bekleniyor.