Milyonlarca araç geri çağrıldı

Milyonlarca araç geri çağrıldı

Son beş yılda üretilen 10,5 milyon araç Takata şirketinin hatalı ürettiği hava yastıkları yüzünden geri çağrıldı. Otomobil endüstrisindeki en büyük geri çekmelerden birini oluşturan bu sayı artabilir.

Sorun, otomobil güvenliği sistemleri konusunda dünyanın en büyük ikinci şirketi olan Takata'nın 2000-2007 arasında ürettiği hava yastıklarından kaynaklanıyor. Araçların hava yastıklarının patlamasıyla ortaya çıkan şarapnel gibi parçaların sürücü ve yolculara zarar verebileceği belirtildi.

HANGİ MARKALAR KULLANDI?

Honda, Toyota, Chrysler, Ford, BMW ve Chrysler gibi pek çok markanın bu yıllarda piyasaya sürdüğü araçların önemli bir kısmı geri çağrıldı.

MİLYONLARCA ARAÇ GERİ ÇAĞRILDI

Honda, dünya çapında 2 milyonu aşkın araçlarını geri çağırdıklarını açıkladı.

Toyota 2 milyon, Nissan 755 bin, Mazda ise yaklaşık 160 bin otomobili geri çağırıyor. Araçların çoğu, Kuzey Amerika'da satılanlar.

HAVA YASTIKLARI İPTAL

Bugüne kadar dört Japon markası ve BMW, 7,6 milyon aracı hava yastıklarındaki olası hatalardan dolayı geri çağırmıştı. Ellerinde fazla hava yastığı olmayan Japon otomobil üreticileri, geçici çözüm olarak araçlardaki hava yastıklarını iptal etti.

NEMLİ OLAN BÖLGELERDE PATLAMA RİSKİ VAR

Yüksek nem olan yerlerde hava yastıklarının patlama ihtimalinin de daha yüksek olduğu belirtiliyor.

OTOMOTİVDEKİ HATALAR CAN KAYBINA YOL AÇABİLİYOR

Takata, kalite kontrol sistemlerini geliştirerek benzer sorunların bir daha yaşanmasına engel olmaya çalışacaklarını açıkladı.

Geri çekme kararı, General Motors şirketinin eleştirildiği bir döneme denk geldi. Bu şirket de kontak anahtarındaki sorunu on yılın ardından fark edebildiği için eleştiriliyor. Bu sorunun en az 13 kişinin ölmesine neden olduğu tahmin ediliyor.