Minik Muhammet’in Organları Enfeksiyon Nedeniyle Nakledilemiyor

Minik Muhammet’in Organları Enfeksiyon Nedeniyle Nakledilemiyor

Almanya’da kalp nakli yapılamayan ve beyin ölümü gerçekleşen küçük Muhammet’in organlarının, enfeksiyon nedeniyle başka hastalara nakledilmeyeceği öğrenildi.
Almanya’da kalp nakli beklerken beyninde hasar oluştuğu için nakil yapılamayan ve Türkiye’ye getirilen 2 yaşındaki Muhammet Eren Dönmez’in beyin ölümü gerçekleşti. İstanbul Tıp Fakültesi’nde basın mensuplarına açıklamada bulunan Muhammet bebeğin babası Yavuz Dönmez, çocuğunun beyin ölümünün gerçekleştiğini söyledi.
Baba Dönmez, tedavi amaçlı değil çocuğunun organlarını bağışlamak için Türkiye’ye geldiklerini belirterek, “Yapılan tetkiklerle Muhammet’in beyin ölümü kesinleşti. Biz daha önceki süreçte söylemiştik. Tedavi amaçlı değil organları bağışlamak için ülkeye döndüğümüzü söylemiştim. Muhammet’in bütün iç organlarını bağışladık. Gözlerini de bağışladık. Vücudunda çok fazla enfeksiyon olduğu için organ nakli için bir problem oluşturuyor. Alıcı kişiye enfeksiyonlu bir organ verildiğinde problem çıkarma ihtimali var. Artık doktorlar nasıl uygun görürlerse öyle yapılacak. Gözle ilgili uygun bir alıcının bulunamadığı söylendi. Bizim söylediğimiz akciğer, karaciğer, ince bağırsak, pankreas, böbrek, göz bunların hepsini bağışladık. Tabi değerlendirmeyi doktorlar yapacak. Biz insan olarak üzerimize düşeni yapmak istedik. Çocukta halen yapay kalp var. O kalbin ayrılması gerekiyor. O ayrıldıktan sonra da defin işlemlerine başlarız” diye konuştu.
“Bu zamana kadar her defasında vurgulamak istediğimiz organ bağışıydı” diyen acılı baba Dönmez, ‘‘Bu sadece benim çocuğumun derdi değil, şuanda binlerce insanın en büyük derdi. Bir insanın ölüsünden onlarca insana hayat verebiliyorsunuz. Bunu göz ardı etmemek gerekiyor diye düşünüyorum. Bizde başımıza gelince anladık ama insanlar başına gelmeden bunu anlamalıdır. Bu şekilde bir sürü hayat kurtarabilirler. Umarım bu konuda herkes daha bilinçli olur. Önümüzde eğer tabular varsa bu tabuları yıkmamız gerekiyor. Biz Almanya’ya gitmeden önce aile olarak organlarımızı bağışladık’’ diye konuştu.
Bu arada hastane yönetiminden edinilen bilgiye göre Muhammet bebeğin bütün organlarının enfeksiyonla kaplandığı, bu şartlarda organların bir başka hastaya nakledilmesinin mümkün olmadığı öğrenildi. Hastane yetkilileri, ancak bir başka hastane organ nakline olur raporu verebilir. Bizim olur raporu vermemiz mümkün değil. Bundan sonraki süreci Ankara’daki organ nakil merkezi takip edecek.