Moody’s’den şok Türkiye kararı!

Moody’s’den şok Türkiye kararı!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi uzun vadeli tahvil notunu Ba1’den Ba2’ye düşürürken kredi notu görünümünü de negatiften durağana çevirdi.

Moody’s bu kararının gerekçesini ise iki maddeyle açıkladı

1- Para politikasının efektifliğindeki erozyon ve temel yapısal reformlardaki gecikmeye bağlı olarak kurumsal yapıdaki güç kaybı.

2- Yüksek cari açık, yüksek dış borç, yükselen global faizler ve politik riskler çerçevesinde dış şokların yarattığı artan riskler.

MOODY'S TÜRKİYE'NİN NOTUNU İNDİRDİ, İŞTE DOLARDAKİ SON DURUM

Bu kararla bağlantılı olarak Moody’s, Türkiye’nin döviz tavanını Baa2’den Baa3’e, yabancı mevduat tavanını Ba2’den Ba3’e, yerel mevduat tavanını ise Baa2’den Baa3’e indirdi.

Moody’s, sukuk çıkarma yetkisine sahip olan Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama A. Ş.’nin uzun vadeli teminatsız borç notunu da Ba1’den Ba2’ye düşürürken, kredi görünümünü de negatiften durağana çevirdi. 

PİYASAYI ETKİLER Mİ?

Moody's kararının piyasalar üzerindeki olası etkilerini değerlendiren Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar, Moody's kararının teknik değerlendirmenin biraz dışına taştığını ve siyasetin makro ekonominin önüne geçtiğini söyledi.

Salar, şöyle konuştu:

"Ben Türkiye'nin ekonomik görünümü ile ilgili endişe taşıyan verilerin kötüleştiğine ilişkin bir sonuç çıkaramadım. Kararın piyasadaki fiyatlamalar üzerinde ilave bir etkisinin olmaması gerekiyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının kararları fiyatlar üzerinde ancak somut bir değişim, yani yatırım yapılabilir seviyeye çıkma veya kaybetme durumunda, etkili oluyor. O kararlar sonucu değiştiriyor. Ara dönemlerdeki değerlendirmeler biraz daha siyaset ile ilgili. dolayısıyla bu kararın piyasa üzerinde çok etkisinin olmaması gerektiğini düşünüyorum."

Stratejist Cüneyt Paksoy ise, Moody's kararının beklenmedik bir anda geldiğini ancak piyalarda önemli bir etki yaratmasını beklemediğini söyledi. Paksoy, şöyle konuştu: 

"Not düşüşüne gerekçe olarak kurumların direncindeki düşüşü ve yapısal reformlardaki gecikmeler ile dış kırılganlıkları gösteriyorlar. Ama görünümü negatiften durağana çevirmelerinin ana sebebi ise benzer ülkelerdeki yüzde 40'lık toplam borç oranının Türkiye'de yüzde 20'lerde kalması.

Bence karar biraz haksız ve gerekçesi siyasi. Karardan sonra dolarda 3.81'e doğru bir hareket oldu. Bu durum kararın sınırlı bir etkisi olacağını gösteriyor. Yatırım yapılabilir notu olmadıktan sonra böylesi bir not indirimin önemli bir etkisinin olacağını düşünmüyorum. Aslında fiyatların içinde olan bir şeyin biraz daha negatif tonda ajandalara not alınması şeklinde yorumlanacak.

Teknik olarak 3.81-3.83 seviyesi, operasyon sonrası geçilmeyen bölge. Buralar geçilmedikçe dolar kuru yaşanan hareketi sindirme potansiyeline sahip. Dolar 3.77-3.83 arasında kalmaya devam edebilir."