Mübadele, Folklorik Ezgilerle Anlatıldı

Mübadele, Folklorik Ezgilerle Anlatıldı

Balıkesir’in Ayvalık Belediyesi’nin hazırladığı 11. Ayvalık Kültür ve Sanat Günleri’nin finalinde Amfi Tiyatro’da sahne alan Ayvalık Folklor Araştırma Derneği’nin (AFAD) mübadele döneminde yaşananları folklorik ezgilerle muhteşem bir şekilde canlandırdı.
Huriye Kara yönetimindeki AFAD Halk Oyunları Ekibi, Türk ve Yunan halkları arasında yaşanan mübadele öncesinde, mübadele sırasında ve sonrasında yaşananları folklorik motiflerle süsleyerek dramatik bir şekilde anlattı. 11. Ayvalık Kültür ve Sanat Günleri programı çerçevesinde Ayvalık Amfi Tiyatro’da gerçekleşen gösteriyi Ayvalık Kaymakam Vekili Gömeç Kaymakamı Naif Yavuz, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş izledi. Zaman zaman duygunun tavan yaptığı gösteride Türkiye’de ve Yunanistan’da yaşayan ancak savaş yıllarında mübadele nedeniyle yüzlerce yıldır yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalanların yaşadıkları olaylar 2,5 saatlik pir gösteri ile anlatıldı.
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, 11. Kültür Sanat Günlerine katkı sunan sivil toplum örgütleri ve derneklerin temsilcilerine birer teşekkür plaketi sundu.
9 GÜNDE 36 ETKİNLİK YAPILDI
Gecede konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, 9 gündür Ayvalık’ta 11. Kültür ve Sanat Günlerini hep beraber yaşadıklarını belirterek şunları söyledi; "36 tane program yapıldı. Bunun içinde her türlü sanat faaliyeti vardı. Sokak tiyatrosundan tutun resim sergisine, halk oyunlarına, sanat müziğine, tiyatroya ebru sanatına her yönde 9 gündür Ayvalık’ta kültür ve sanatla beraber olduk. Her gece diyoruz ki bu seneki kültür ve sanat günlerini Ayvalık halkıyla beraber yaptık. Ayvalık’ın dernekleriyle, sivil toplum örgüleriyle ve Ayvalık Belediyesi’nin işbirliğiyle özellikle kent konseyimizle hep beraber yaptık. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu gün de ayrıca Ayvalık Folklor Araştırma Derneğine de teşekkür ediyorum. Bu dernek te Ayvalık’ın yarattığı bir değer. Bu akşam hep beraber seyredeceğiz. Kendi çocuklarımızın mübadeleyi özellikle kendi yöremizin müzikleriyle, oyunlarıyla onları sergileyecekler. Bu gururu hep beraber tekrar bu gece yaşayacağız.
"SENEYE KÜLTÜR SANAT GÜNLERİNİ YAZ BOYUNCA YAPALIM"
Bu sene kültür sanat günlerini kapatıyoruz ama bu seneden dersler çıkaracağız. Önümüzdeki yıl 12.’sini yapacağımız kültür sanat günlerine daha iyi hazırlanacağız. Önümüzdeki yıl kültür sanat günlerini 9 gün değil de bütün yaz sezonuna yayacak şekilde yapalım diye düşünüyor. Seneye 2- 2.5 ay kültür sanat günleri yapalım, sezona yayalım, hatta bunun için kışın hazırlanmaya başlayalım ki ortaya iyi bir iş çıkartalım."
Gençer; "Ayvalık’a yüreğini vermiş insanlarla 11. Kültür ve Sanat Günlerini tamamladık. Hakikaten tamamen dayanışma içinde olan bu kültür sanat günleri hepimizi çok mutlu etti" dedi. Ayvalık Folklor Araştırma Derneği’nin (AFAD) gösterisini izleyen orta yaşın üzerindekiler, 1960’lı yılları yeniden yaşadıklarını ve o zamanda yapılanların bu ekibin gösterisiyle bire bir canlandırıldığını söylediler.
KAYMAKAM YAVUZ’A TEŞEKKÜR
13 ay süreyle Ayvalık Kaymakamlığına vekalet eden Gömeç Kaymakamı Naif Yavuz’a da ilçeye yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür eden Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, bir plaket vererek teşekkür etti. Gençer, "13 aydır Ayvalık’a kaymakam vekilliği yapan ama bu süre içinde hepimizin günlünde taht kuran. Her türlü faaliyetimizde bize destek veren ve Ayvalık’ta ki vekillik ve kaymakamlık günlerinin son günlerindeyiz. Her zaman bizim kaymakamımız, arkadaşımız, kardeşimiz olacak" diyerek Ayvalık’ta yaptığı çalışmalar adına Kaymakam Naif Yavuz’a bir plaket verdi.
"NE KADAR ÖVÜNÜRSENİZ AZDIR"
Kaymakam Yavuz’da konuşmasında şunları dedi; "Buradaki bütün değerler şunu gösterdi ki çok mütevazi ve Ayvalık’ın cevherleriyle, Ayvalık’ın gönlünden çıkan sanatçılarıyla çok mütevazi bir bütçeyle çok güzel bir 9 günlük kültür ve sanat günleri belediyemiz tarafından oluşturuldu. Burada emeği geçen başta belediye başkanımıza, bütün Ayvalıklılara ve bütün sivil toplum örgütlerine hem şahsım hem de kurumum adına teşekkür ediyorum. Bir yeri güzel kılan doğanın güzelliği değil,bir yeri güzel kılan çalıştığınız insanların güzelliği, dostluğu, arkadaşlığıdır. Ayvalık gerçekten yüce Allah’ın size atfettiği güzel bir gelinlik gibi ve güzel bir gelin gibidir. Ama Ayvalık kadar güzel olan çok değerli bata sayın belediye başkanım ve değerli belediye personeli, değerli Ayvalık halkına bu 13 ay zarfında göstermiş oldukları ilgi ve alakada dolayı şükranlarımı sunuyorum. Eğer kendilerine karşı, her hangi vatandaşımıza karşı sürçülisan ettiysem,en ufak bir yanlış yaptıysam hepinizden özür diliyorum. Hakkınızı helal edin. Ayvalık normal şartlarda benim 10- 15 yıl sonra gelmem gereken bir ilçe. Ben Ayvalık’a 15 yıl önce geldim. Benim için hakikaten büyük bir tecrübe oldu. Ayvalık çok değişik, bana çok şey kattı. Bunu bana hak olarak gösteren bakanlığımıza da, sayın valimize de teşekkür ediyorum. Başkan benim için de ayrı bir dost, ayrı bir ağabey. Bunu her yerde her zaman yerde gösteriyorsunuz Ayvalık halkı olarak böyle bir bakana sahip olduğunuz için ne kadar övünürseniz azdır."