Mültecilerin Kurtarılması Kamerada

Mültecilerin Kurtarılması Kamerada

Kıbrıs’ın 4,5 mil kuzeyinde, motor arızası nedeniyle sürüklenmeye başlayan ve içerisinde 8 aylık hamile bir kadın ve çocukların da bulunduğu 235 kaçak göçmeni taşıyan Tanzanya bayraklı gemiye yapılan kurtarma operasyonunun görüntüleri ortaya çıktı. Sahil Güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde, Suriyeli mültecilerin oldukça zor şartlarda yolculuk yaptıkları görüldü.
23 Kasım tarihinde yaşanan ve Girne’nin 4,5 mil kuzeyinde biri 8 aylık hamile 40’ı kadın, 35’i çocuk olmak üzere toplam 235 göçmenin kurtarıldığı Tanzanya bayraklı ’Haj Zaher’ adlı gemiye düzenlenen kurtarma operasyonunda, gemi personelinin gemiyi terk ettiği ortaya çıktı. Kötü hava şartları nedeniyle sürüklenerek kayalıklara çarpmak üzereyken kurtarılan mültecilerle ilgili, KKTC ve Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin gerçekleştirdiği kurtarma operasyonu, saniye saniye kayıt altına alındı. Sahil Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, Suriyeli göçmenlerin büyük panik yaşadığı görülürken, gemi personelinin ise önceden gemiyi terk ettiği anlaşıldı. Kamera görüntülerine göre, güç şartlarda gerçekleştirilen kurtarma operasyonunda, göçmenlerin de oldukça zor şartlarda yolculuk yaptıkları görüldü. Gemiye çıkan Sahil Güvenlik Arama Kurtarma gemisi ’TCSG Umut’ personelinden 5’i, önce göçmenleri sakinleştirdi, ardından gemide arama yaptı. Geminin yönetim bölümünün boş olduğu anlaşılırken, kamalardan birinde 8 aylık hamile bir kadının rahatsızlanarak yattığı görüldü. Hamile kadına gerekli ilk müdahale gemide yapıldı.
Makine arızası giderilemeyen gemi daha sonra TCSG Umut adı Sahil Güvenlik gemisi tarafından Girne Limanı’na çekildi. Göçmenler burada gemiden tahliye edilerek sağlık kontrolü için Girne’deki bir spor salonuna götürüldü.