Muradiyeli Öğrencinin Teog Başarısı

Muradiyeli Öğrencinin Teog Başarısı

Van’ın Muradiye ilçesinde 10 nüfuslu bir ailenin çocuğu olan Ahmet Sonkaya, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı’nda tüm sorulara doğru cevap vererek birinci oldu.
İki odalı bir evde yaşan 10 nüfuslu bir ailenin çocuğu olan Sonkaya, 2014-2015 eğitim öğretim yılında yapılan son TEOG Sınavı’nda soruların tamamını cevaplayarak ilçede birinci olurken, aynı okulda okuyan ve 4 yanlışla ikinci olan Bahar Bilici hem okullarının adını hem de kendi isimlerini Türkiye birincileri arasına yazmayı başardılar. Köşk Köyü İlk ve Ortaokulu öğretmenleri, TEOG Sınavı’nda birinci olan Ahmet Sonkaya isimli öğrencilerini evinde ziyaret ederek altın ve çeşitli hediyelerle ödüllendirdiler. Burada bir açıklama yapan Köşk İlk ve Ortaokulu Müdürü Mesut Yüksel, okullarının 3 yıldan beridir aralıksız sürdürdüğü başarılarının tesadüf olmadığını söyledi. Bu başarıda öğretmen kadrosunun çok önemli bir rol üstlendiğini sözlerine ekleyen Yüksel, “Görevimizi en iyi şekilde yerine getirmek için elimizden geleni yaptık. Okulumuz 3 yıldan beridir çok başarılı çalışmalara ve sınavlara imza atmaktadır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bundan sonrada başarılı çalışmalarımız aralıksız devam edecektir. Ahmet öğrencimizin bu başarısı bizi fazlasıyla mutlu etti. Biz sadece bir Ahmet değil tüm öğrencilerimizin başarılı olması bir ekip olarak elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz” dedi.
Sınıf Öğretmeni Necmettin Bakay ise, Ahmet’in diğer öğrencilerden tek farkının oyunlardan ziyade programlı bir ders çalışması bulunduğunu ve bu da onu bu başarıya getirdiğini belirtti.
Rehber Öğretmeni Zeynep Öztürk de; Ahmet’in bu başarıyı 8. sınıfta değil de 5. sınıf itibarıyla elde eden bir öğrenci olduğunu ifade ederek, “Çok düzenli ve testleri çok iyi kavrayabilen, bilgilerini analize etmeyi bilen bir kişiliğe sahip. Okuluna yaklaşık 6 kilometre mesafede olan Topuzarpa Mahallesi’nden taşımalı olarak düzenli bir şekilde gelen ve ders çalışmalarına da programlı bir şekilde devam bir öğrencidir. Ahmet’in bu başarısı diğer öğrencilerimize de teşvik olacağından eminim. Bizi mutlu etti, umarız ki bu başarısı onu daha güzel yerlere götürecektir” diye konuştu.
Ahmet Sonkaya da; başarısını daha geriye dönük çalışmalarına borçlu olduğunu belirterek, “Ailemden de destek alıyorum. Öğretmenlerimde bana bu başarımdan dolayı büyük emek harcadılar. Günde 200 soru yerine 100 soru, ama verimli bir şekilde anlayarak bu 100 soruyu çözmeye çalıştım. Bir abim üniversite mezunu, 2 abim üniversitede okuyor. İki ablam lise mezunu, diğer kız kardeşim de ilkokulda okuyor” ifadelerini kullandı.
Baba Burhan Sonkaya, Ahmet’in evde de sakin ve kendi halinde biri olduğunu belirterek, “Ahmet dışarı çıkmayı sevmeyen ve tüm zamanını derslerine ayıran bir öğrenci. Ahmet’in çalışma odası yok. Biz 10 nüfus iki gözlü bir odada yaşıyoruz. Ahmet salonda bizim yanımızda çalıştığı için televizyonu açmıyoruz. Bir oğlum Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, diğeri diş hekimliği, biri üniversite mezunu, kızlarım liseyi okudular, maddi sıkıntılardan dolayı okutamadım. Ahmet’ten küçüğü ise lisede, biri ise ilkokulda okuyor. Ahmet’in bu başarısı bizi fazlasıyla sevindirdi. Tabi burada öğretmenlerin emeği çoktur. Bugün Ahmet’in başarısından dolayı evimizde bizi ziyaret ettiler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Büyük oğlum Turgay, Köşk köyünde okuyarak daha sonra üniversiteyi bitirdi” şeklinde konuştu.
Ahmet’in ağabeyi Turgay Sonkaya ise; genelde köyde bulunmadığını belirterek, “Burada değilim, burada olduğum zamanlarda Ahmet’in takıldığı sorularda yardımcı oluyorum. Ancak Ahmet kendi işini kendisi yapabiliyor. Başaracağından eminim” dedi.
Okulun tüm öğretmenleri, Ahmet’in baba evinde hatıra fotoğraf çekerek Topuzarpa Mahallesi’nden ayrıldılar.