Musul'da 70 Irak askeri öldü

Musul'da 70 Irak askeri öldü

Musul'un doğusunda operasyona giden bir askeri konvoya bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi. 70 Iraklı askerin hayatını kaybettiği bildirildi.

Sputnik'te yer alan habere göre, Musul operasyonunda güneyden ilerleyen Irak ordusu birliklerine IŞİD, intihar saldırısı düzenledi. Fırat Haber Ajansı'nın geçtiği habere göre, Giyara bölgesinde ilerleyen Irak ordu birliklerine Bilawet köyünde bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenledi. Bölgeden edinilen bilgiye göre, saldırıda 70 Iraklı asker yaşamını yitirdi.

17.55: "MERKEZİ HÜKÜMETLE ANLAŞILMALI"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, Musul'uDEAŞ'tan kurtarma operasyonuna ilişkin, "Türkiye'nin acilen Irak merkezi hükümetiyle, uluslararası aktörlerle bir anlaşmaya vararak, buradaki gelişmelere müdahil olması, masaya yaklaşması gerekiyor. Irak merkezi yönetiminin Türkiye'ye karşı tutumu da çok yanlış. Türk askerini orada işgalci göstermek son derece çirkin bir yaklaşım" dedi.

17.10: IRAK CUMHURBAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Musul'daki operasyonlarda sivillerin korunmasına öncelik verilmesi gerektiğini belirtti. Masum yayımladığı yazılı açıklamada, "Musul'un sivil sakinlerini korumak silahlı kuvvetlerimizin ve tüm Iraklıların en temel ve öncelikli görevidir" ifadesini kullandı.

Masum, tüm operasyon bölgelerinde çatışmalardan kaçan sığınmacıların kurtarılması ve karşılanması için her türlü destek ve kolaylığın sağlanmasının da zorunlu olduğunu kaydetti. Masum ayrıca DEAŞ çetelerinin çöküşünün kaçınılmaz olduğunu ve bunun çok yakında gerçekleşeceğini ifade etti.

16.10: ÇAVUŞOĞLU KERRY İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefonda görüştü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD tarafının talep ettiği görüşmede Suriye'de ateşkes temin edilmesine yönelik çalışmalar, Suriye'de DEAŞ ile mücadele başta olmak üzere bu ülkedeki güncel durum değerlendirildi. GörüşmedeMusul operasyonu ile ilgili son gelişmeler de ele alındı.

16.00 MESUD BARZANİ: İNTİKAM DAVRANIŞINA İZİN VERİLMEYECEK

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani Kuzey Irak'taki Zerdek Dağı'nda yaptığı basın toplantısında "Peşmerge Musul'da DAEŞ'a öldürücü darbe vurdu" dedi. Barzani ayrıca, "Musul'da hiçbir intikam davranışına izin verilmeyecek" ifadelerini kullandı.

15.30 PEŞMERGE KOMUTANI: 40 KİLOMETRELİK ALAN DEAŞ'TAN TEMİZLENDİ

Peşmerge Güçleri 70'inci Birlikleri Komutanı Şeyh Cafer Şeyh Mustafa, bugün için yapılan planın başarılı bir şekilde tamamlandığını açıkladı. Mustafa, "Sekiz köyün kontrolünü öngören plan başarıyla tamamlandı. Kaybımız, elde ettiğimiz başarılara kıyasla çok az. 40 kilometrekarelik alan DEAŞ'tan temizlendi. Kontrol sağlanan bölgelerde bombalı tuzaklar temizleniyor" dedi.

15.00 NEÇİRVAN BARZANİ: PEŞMERGE DEAŞ MİTİNİ YIKTI

Rudaw'ın aktardığına göre, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, "Musul operasyonunun başlamasıyla, bugün tarihi bir gün. Peşmerge güçleri Kobani ve Şengal'de DEAŞ mitini yıktı" dedi. Açıklamalarına "Peşmerge güçleri dünyayı en barbar terör örgütünden kurtardı" diye devam eden Neçirvan Barzani, "uluslararası toplumun üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesinin zamanının geldiğini" de belirtti.

14.20: THY İKİ SEFERİNİ İPTAL ETTİ

Türk Hava Yolları (THY), Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu dolayısıyla Bağdat ve Erbil'e gündüz gerçekleştireceği birer seferini iptal etti. Alınan bilgiye göre, TK 302 İstanbul-Bağdat ile TK 314 İstanbul-Erbil seferleri güvenlik gerekçesiyle gerçekleştirilemedi. Seferlerin gece saatlerinde yapılmasının planlandığı öğrenildi.

14.12: AA EKİBİ ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Irak'ta Musul'un Hazır cephesinde terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonu izleyen AA ekibi büyük tehlike atlattı. Ekibe yaklaşan bomba yüklü DEAŞ aracı, son anda Peşmergeler tarafından imha edildi.

14.00: BEŞ PEŞMERGE HAYATINI KAYBETTİ

Musul operasyonunda DEAŞ ile savaşan beş Peşmerge hayatını kaybetti. Operasyonda 10 Peşmerge'nin de yaralandığı bildirildi.

13.30: İNGİLTERE'DEN AÇIKLAMA
İngiltere Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu'dan Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Ellwood yaptığı açıklamada, "Musul'u kurtarma operasyonu, Irak'ı DEAŞ'tan temizleme yönünde ileriye doğru atılan bir adımdır. İki yıldır süren acımasız yönetimin ardından, Musul halkı sonunda daha iyi bir gelecek umudu taşıyabilecek" dedi.

13.10: IRAK POLİSİ VE ORDUSU 4 KÖYÜ GERİ ALDI

Irak polis ve ordu güçlerinin Musul'un güneyinde dört köyü geri aldığı bildirildi. Irak devlet televizyonun verdiği bilgiye göre, Musul'un güney cephesinde bulunan polis güçleri oradaki İbn Nayif ve Necme köylerini DEAŞ'tan geri aldı.

Irak Federal Polis Güçleri Komutanı General Raid Cevdet de operasyonlarla ilgili yaptığı açıklamada, polis güçlerinin Musul'un güneyinde 6 kilometre ilerlediğini ve yaşanan çatışmalarda dört DEAŞ militanının öldürüldüğünü ifade etti.

Öte yandan Irak Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, orduya bağlı 35. Zırhlı Tugay, 36. Tugay ile 3.Tugay Acil Müdahale Timinin Musul'daki İbrahim Halil ve Kan Harami köylerini DEAŞ'tan geri aldığı ve Güver cephesi kapsamındaki Dizize köyünü kuşattığı aktarıldı.

Bakanlığa bağlı Savaş Medya Ağı da DEAŞ saflarında ağır kayıplar olduğu ve ordu güçlerinin Musul'un güney doğusundaki Hamdaniyye ilçesine yaklaştığını açıkladı.

13.00: BM'DEN KORKUTAN AÇIKLAMA

Reuters'ın haberine göre, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), "Musul operasyonu, 100 bin Iraklının Türkiye ve Suriye'ye kaçmasına neden olabilir" açıklamasında bulundu.

UNHCR ayrıca yerlerinden olacak insanlar için çadır, kamp, kış malzemeleri ve soba satın alınması için 61 milyon dolarlık ek finansman sağlanmasını istedi. Açıklamada, "Suriye'de 90 bin Iraklıyı karşılamak için hazırlık planlarımızı uyguluyoruz" denildi.

12.45 NUMAN KURTULMUŞ: TÜRKİYE'NİN EĞİTTİĞİ 3 BİN SAVAŞÇI...

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Başika kampında Türkiye tarafından eğitilen 3 bin savaşçının operasyona katıldığını belirtti.

Kurtulmuş, "Türkiye, uluslararası koalisyonun destek vermesini, DEAŞ'a karşı savaşacak unsurların ağırlıklı olarak yerel unsurlar olmasını savunuyor" derken, bölgede büyük bir oyun oynandığını sözlerine ekledi. Kurtulmuş, "Devam eden savaşların işgallerin vekalet savaşlarının arkasındaki esas niyet, bölgenin etnik bakımdan daha çok bölünüp parçalanmasıdır. Musul Musullularındır. Musul'daki demografik dengeleri değiştirmek, vahim sorunları ortaya çıkarır. 'Şii milis, Sünni milis' gibi laflar kullanıyoruz ya bunların hepsini bir kenara atmak lazım. Bölgedeki mesele bir siyasi alt üst oluş meselesidir ve buradan bütün bölge halkları olarak siyasi çözümler bularak sonuçlar elde edeceğiz. Musul, dikkatle takip ettiğimiz bir harekattır. Türkiye bu hareketin içinde nasıl yer alacağını ilgili taraflara anlatmıştır. Türkiye'nin Musul konusunda B ve C planları da vardır" diye konuştu.

12.45 OPERASYON 3 MERKEZDEN YÖNETİLİYOR

Irak'ta Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cabbar Yaver, Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun ikisi Erbil, biri Hazır bölgesinde olmak üzere 3 merkezden yönetildiğini bildirdi. Yaver, Erbil'deki birinci merkezin Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı General Ali el-Ferici, Hazır bölgesindeki ikinci merkezin Bağdat'a bağlı Musul Operasyonlar Birimi Komutanı General Necim Cuburi, Peşmerge Bakanlığı binasındaki üçüncü merkezin ise Erbil ve Bağdat hükümetine bağlı yetkililer tarafından yönetildiğini ifade etti.

12.30: PEŞMERGE HAMDANİYE'YE 7 KİLOMETRE YAKLAŞTI

Peşmerge güçlerinin ilerleme kaydederek Musul'un DEAŞ'ın elinde bulunan Hamdaniye ilçesine yedi kilometre yaklaştığı bildirildi. Hazır bölgesindeki üçüncü cephe komutanı Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Musul Sorumlusu Heyyas Surçi, tüm Hazır cephesinde 10 km uzunluğunda ve 20 km genişliğinde ilerleme kaydettiklerini belirtti.

12.15: DIŞİŞLERİ HEYETİ, BAĞDAT'A GİDİYOR

Dışişleri Bakanlığından bir heyet Irak'ta yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere Bağdat'a gitti. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın başkanlığındaki bir heyet, başkent Bağdat'ta heyetler arası görüşmelerde bulunacak. Görüşmelerde, Başika Kampı'ndaki Türk kuvvetlerinin durumu, Musul'da terör örgütü DEAŞ'a karşı yürütülen operasyon ve iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel konuların ele alınması bekleniyor.

12.10: ERDOĞAN'DAN 'MUSUL' AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bakın şimdi Musul başladı. Şu anda Musul'da operasyonlar devam ediyor. Ne diyorlar? Türkiye Musul'a girmesin. Yahu nasıl girmeyeyim? 350 km sınırım var benim, tehdit altındayım. 911 kilometre Suriye, 350 kilometre Irak. Hiç ilgi alakası olmayanlar gelip giriyor, neymiş Bağdat onlara gel demiş. Gel demedikleri zaman Irak'a gelenlere niye hayır demediniz? 14-15 sene önce Saddam gel mi dedi bunlara? Ama girdiler. Orada kan gövdeyi nasıl götürdü. Milyonu aşkın insan öldü" dedi.

Erdoğan, "İşte şimdi Musul'a operasyonlar başladı. Kendilerine söyledik, şu anda genelkurmay başkanımız ABD'de. Görüşmelerini yaptı. Ne gibi adımlar atıyoruz, ne yapacağız gibi falan bunları konuştuk. Kendilerine aynısını söyledik: 'Türkiye'nin olmadığı bir operasyondan, kusura bakmayın doğabilecek sorunlardan biz sorumlu değiliz'. Biz operasyonda da olacağız, biz masada da olacağız. Bunun dışında kalmamız mümkün değil" diye ekledi.

11.54: AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI MUSUL'U KONUŞUYOR

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Lüksemburg'da toplandı. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın da katıldığı toplantıya, Musul operasyonunun damgasını vurması bekleniyor.

11.30: AVRUPA'NIN EN BÜYÜK UÇAK GEMİSİ MUSUL'A DESTEK İÇİN KIBRIS'TA

Fransız uçak gemisi Charles De Gaulle, Musul Operasyonu'na destek için Limasol limanında. Musul operasyonuna destek için gelen gemi hava operasyonlarında kullanılacak bombardıman uçaklarını taşıyor. Charles De Gaulle, 24 adet Rafale bombardıman uçağı, iki adet Hawkeye nakliye uçağı, bir adet Maritime deniz karakol uçağı ve dört helikopter ile donanmış olarak 20 Eylül'de Fransa'nın Akdeniz kıyısındaki liman kenti olan Toulon'dan yola çıkmıştı.

10.50: IRAK TÜRKMEN CEPHESİ BAŞKANI: MUSUL HALKI DİRENİYOR, DEAŞ SAVAŞMADAN TERK EDİYOR

Musul operasyonuyla ilgili sıcak açıklama, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi'den geldi. Musul halkının DEAŞ'la çatıştığını ve örgütün hemen hemen savaşmadan bölgeyi terk ettiğini söyleyen Salihi, 500 kişiden oluşan Türkmen gücün Başika'da beklediğini belirtti. NTV canlı yayınına bağlanan Salihi, "Bu sabahsaatlerinde 5 yönden Musul operasyonu başladı. Bütün silahlı güçler operasyona katılıyor. Irak hükümetinin ve oradaki bütün askeri güçlerin tavsiyeleri üzerine sivil halkın dışarıya çıkmamaları istendi. Biraz önce alınan habere göre, içeride olan teşkilatların ve halkın da direniş hareketi oldu. DEAŞ hemen hemen savaşmadan bölgeleri terk ediyor" dedi.

10.23: PEŞMERGE YEDİ KÖYÜ ALDI

AA'nın haberine göre, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonuna katılan Peşmerge güçleri, Hazır Cephesi'ndeki yedi köyün kontrolünü aldı. Musul Operasyon Birimi basın sözcüsü Helgurt Hikmet, yaptığı açıklamada Peşmerge güçlerinin Hazır Cephesi'nde Hamdaniye ve Bartilla yolu üzerindeki Tercele, Basahra, Küçük Bedene, Büyük Bedene, Kebervi, Baskelan ve Şeyh Emir köylerini örgütten geri aldığını belirtti.

10.00: DEAŞ KAÇACAK YER ARIYOR

Rudaw'a konuşan KDP'nin Musul basın sorumlusu Said Memuzini, "Bir grup örgüt mensubu aileleriyle birlikte kenti terk etti. Söz konusu DEAŞ'lılar Musul'dan Suriye'ye geçti" dedi. Memuzini, "Şu an Musul'da 10 bin DEAŞ'lının bulunduğu tahmin ediliyor. IŞİD, 2 yıldan fazladır Musul halkına zulmediyor. Örgütün en büyük korkusu halkın onlara ihanet etmesi" ifadelerini kullandı. Memuzini, kentteki DEAŞ'lıların akıbetine ilişkin, "Büyük ihtimalle ya kaçacaklar ya da sonuna kadar çatışıp, son nefeslerini verecekler" diye konuştu.

09.55: BAŞEHRE KÖYÜ PEŞMERGE'NİN ELİNE GEÇTİ

DHA, Musul operasyonu kapsamında Başehre köyünün DEAŞ'tan Peşmerge güçlerinin eline geçtiğini bildirdi.

09.45: OPERASYONA TÜRKİYE'NİN EĞİTTİĞİ 1500 SAVAŞÇI KATILIYOR

Reuters'a konuşan Türk askeri kaynaklar, Türkiye'nin Başika'da ettiği 1500 Iraklı savaşçının Musul operasyonuna katıldığını belirtti.

09.10: IRAK SINIRINA TANK VE ZIRHLI ARAÇ SEVKİYATI YAPILDI

Türkiye-Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne tank ve zırhlı araç sevkiyatı yapıldı.

08.30: KRİTİK NOKTA: MUSUL BARAJI

Musul Operasyonu'nun başlamasının ardından büyük bir tehlike de ortaya çıktı. Sürekli erozyona uğrayan bir zemin üzerine kurulu olan Musul Barajı'na bir zarar gelmesi durumunda bölgedeki tüm dengeler altı üst olabilir.

12 milyar metreküp su bulunduran barajın çökmesi halinde Musul'un 4 saat içinde 21 metre su altında kalabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca bu su dalgasının Musul'u tahrip etmesinin ardından Bağdat'ın büyük bir bölümünün de sular altında kalmasına neden olacağını belirtiliyor.

07.44: ZERDEK DAĞI'NDA ÇOK SAYIDA ABD ASKERİ KONUŞLANDI

Musul'un 40 kilometre doğusunda bulunan Hazır Cephesi'ndeki Zerdek Dağı'nda çok sayıda ABD askeri konuşlandı. ABD topçu birlikleri, Musul Ovası'nı ağır toplarla vuruyor. İnsansız hava uçakları da Musul Ovası semalarını gözetliyor.

07.40: ESKİ MUSUL VALİSİ : TÜRK ASKERLERİN EĞİTTİĞİ SAVAŞÇILAR DA OPERASYONA KATILDI

Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, yaptığı açıklamada, Türk askerlerince eğitilen 2 bin Sünni savaşçının Başika cephesinden operasyona katıldığını söyledi. Nuceyfi, Ninova Muhafızlarının Peşmerge ile hareket ettiğini ifade etti.