Musul operasyonu! Kara harekâtını Barzani yönetecek

Musul operasyonu! Kara harekâtını Barzani yönetecek

ABD ve Fransız jetleri Musul'un doğusunda bulunan DAEŞ mevzilerini vurmaya başladı. Ajanslar Musul'a yönelik dünyanın beklediği operasyonun başladığını duyurdu. ABD, Musul operasyonunun Bağdat'tan resmi açıklama geldiğinde başlayacağını duyurdu. Yaşananlar büyük kara hürekatının da ayak esesleri olarak yorumlandı. Bölgeye yığınak sürüyor.

BAŞİKA’DAKİ BİRLİKLER VURDU

Musul kent merkezindeki yaklaşık 20 kilometre mesafede yer alan Başika Cephesi'ndeki Peşmerge Komutanı Ömer Hüseyin, "Başika'da konuşlanan ABD'li askerler, bölgeye geldikten sonra ilk defa DAEŞ hedeflerini obüs atışlarıyla vurdu" ifadelerini kullandı. ABD'ye ait topçu birliklerin kısa bir süre önce Başika Cephesi'nde kamp kurduğunu hatırlatan Hüseyin, "ABD'li askerler, obüs atışlarıya kent merkezine yakın hedefleri vurmaya devam edecek" dedi.Hüseyin, DAEŞ hedeflerinin obüs atışlarıyla vurulmasından hemen sonra, uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının da militanların konuşlandığı bölgeleri bombaladığını söyledi.

HENDEKLERDEKİ HAM PETROLÜ TUTUŞTURDULAR!

DAEŞ terör örgütünün ise Musul'un çevresine kazdığı hendeklerin içerisine ham petrol dökerek ateşe verdikleri ve lastikler yaktıkları gelen bilgiler arasında. Böylece kent üzerinde kalın bir duman tabakası oluşturularak topçu atışlarından ve hava saldırılarından korunmaya çalıştıkları bildiriliyor.


BAŞİKA’DA ALARM

ABD topçusu ve uçaklarının musul'un çevresinde DAEŞ hedeflerini vurmaya başlamasıyla birlikte Başika Üssü’nde bulunan Türk askeri birliğindeki alarm seviyesinin en üst düzeye çıkarıldığı öğrenildi.

HULUSİ AKAR, BAŞBAKAN’I ARADI

Musul’a yönelik harekatın başlamasından saatler önce koalisyon güçleri Genelkurmay başkanları toplantısı için ABD’de bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın dün öğlen Başbakan Binali Yıldırım’ı telefonla aradığı öğrenildi.

HENÜZ BAŞLAMADI AMA …

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak’ta terör örgütü DEAŞ’ın elinde tuttuğu Musul kentinin kurtarılmasına ilişkin operasyonun henüz topyekün başlamadığını belirtti. ABD, Musul operasyonunun Bağdat'tan resmi açıklama geldiğinde başlayacağını duyurdu.

TÜRKİYE: ÜÇ AŞAMALI BİR OPERASYON

Türk yetkilileri Musul operasyonunun üç aşamadan oluştuğunu söz konusu hareketliliğin operasyonun ikinci kısmını oluşturduğunu ancak gerçek operasyonun henüz başlamadığını belirtti. Yetkililer bu aşamada Musul'un çevresinin sarılarak IŞİD'in baskı altına alınacağını, yığınağın artırılarak çemberin daraltılacağını, operasyonda hava kuvvetleri ve topçu atışlarından yararlanılacağı vurgulandı. Ancak son aşama olan asıl büyük operasyonun karadan yapılacağı, kara harekatının ise henüz başlamadığı dile getirildi.



MUSUL OPERASYONUNU BARZANİ YÖNETECEK

Topçu atışları ve uçaklarla Musul çevresindeki DAEŞ hedefleri vurulurken kara operasyonu için yığınak da sürüyor. Irak ordusu Musul çevresine büyük güç konuşlandırırken harekâta katılacak peşmerge ve koalisyon kuvvetlerine Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani’nin ‘başkomutan’ olarak komuta edeceği öğrenildi.Irak ordusu 20 bin kişilik kuvvetle Musul çevresini kuşatmaya almaya çalışıyor. Harekâta peşmerge ise dört tugaydan oluşan 4 bini aşkın kuvvetle katılıyor. IŞİD ise saldırılara karşı karadan top, havan atışı ve mevzilere sızma eylemleri ile yanıt veriyor. IŞİD, önceki gün insansız hava aracyla peşmerge mevzisine iki kez saldırdı. İHA’dan atılan roketin isabet ettiği bir mevzide bulunan üç peşmerge yaşamını yitirirken harekâta teknik düzeyde destek veren ve cephe gerisinde faaliyet gösteren iki Fransız askeri de yaralandı. İki Fransız askeri Erbil’deki Amerikan hastanesine kaldırıldı.Hazırlık kapsamında Irak ordusu, Kerkük, Erbil ve Dohuk üzerinden Musul’u kuşatmaya almaya çalışıyor. Musul operasyonuna katılacak olan Irak güçleri, Musul’un Tılsıkof bölgesine konuşlanıyor. Rudaw’ın haberine göre, ağır silahlarla donatılan gücün, Irak bayrağının yanı sıra Şii milis grubu Haşdi Şabi flaması taşıyor. Operasyona katılacak Irak’ın 16. Tümen ve iki antiterör tugayının Ninova Ovası’na konuşlandığı belirtildi. Musul cephesine 20 binden fazla Irak askerinin yerleşmesi bekleniyor. Irak askerlerinin Musul’a varması için karayolunun yanı sıra havadan uçaklarla da bölgeye ulaştırılıyor.