Musul'u kurtarma operasyonuna topçu desteği

Musul'u kurtarma operasyonuna topçu desteği


Kulislerde üsteki Türk askerlerinin operasyona Fırtına obüsleriyle destek verebileceği konuşuluyor. ABD ile yapılan temaslara göre bu konuda sıkıntı olmadığı değerlendiriliyor. Ancak Şii Haşdi Şabi milis gücü ve Telafer’in durumu konusunda pazarlıklar sürüyor.
İLK ETAPTA HAVADAN DESTEK VERİLECEK

Irak'ın Musul kentini terör örgütü DEAŞ'ten kurtarmak için operasyon hazırlıkları sürüyor. Ankara’da geçen hafta yapılan senaryo değerlendirmelerinde, olası Musul operasyonunda ilk etapta doğrudan Türk Silahlı Kuvvetleri kara unsurlarının devreye girmesi düşünülmezken, talep gelmesi durumunda hava unsurlarının destek verebileceği veya hava üslerinin koalisyon güçlerine açılabileceği öne çıkmıştı. Yapılan bir diğer değerlendirme de, operasyon için düğmeye basıldığında Başika’daki Türk askeri varlığının nasıl pozisyon alabileceğine dair. Kulislerde Başika’daki Türk askerinin Musul operasyonuna Fırtına obüsleriyle destek verebileceği konuşuluyor. Başika, Musul’a 12 kilometre, Türkye sınırına 62 kilometre uzakta.
BAŞİKA ÜSSÜ OPERASYONDAN SONRA KAPATILABİLİR

Hürriyet'in haberine göre, ABD ile yapılan temaslar sonucu topçu desteği konusunda bir sıkıntı olmayacağı değerlendirildi. Operasyon tamamlanıp Musul kurtarıldıktan sonra Başika Üssü’nün kapatılması ve burada Türk askeri varlığının sona erdirilmesi de konuşulan bir diğer seçenek. Ancak Ankara’nın bunun karşılığında Başika’da eğitilmiş çoğunluğu Sünni yaklaşık 3 bin civarında Iraklı’nın Musul’un içinde etkin görev almasını isteyebileceği belirtiliyor. Ankara, Şii Haşdi Şabi milis gücünün Musul şehir merkezine girmemesinde uzlaşıya varılmasını olumlu bulsa da, bu grubun Musul’a karşılık Telafer’de etkin rol oynamak istemesi ve Telafer’in içinden Sünni nüfusun çıkarılmasını talep etmesini ise endişeyle karşılıyor. Telafer konusunda pazarlıkların sürdüğü belirtiliyor.
BAŞİKA ÜSSÜ DÜN DEAŞ'IN SALDIRISINA UĞRAMIŞTI

Öte yandan Başika Üssü dün DEAŞ’ın saldırısına uğradı. Bölgedeki güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre DEAŞ dün Irak ordusundan ele geçirdiği bir topla Başika Üssü’ne saldırdı. DEAŞ’a ait top mevzii Fırtına obüsleriyle vurularak anında imha edildi. Üs bölgesine gönderilen ve DEAŞ’a ait olduğu değerlendirilen bir insansız hava aracı da üste konuşlu Stinger füzesi ile vurularak düşürüldü. DEAŞ saldırısında herhangi bir zayiat meydana gelmedi.